Стотици антични книги, пострадали при наводненията в област Емилия-Романя, ще

...
Стотици антични книги, пострадали при наводненията в област Емилия-Романя, ще
Коментари Харесай

Замразяват антични книги в наводнените зони в Италия, за да ги спасят

Стотици антични книги, потърпевши при наводненията в област Емилия-Романя, ще бъдат замразени и оставени във фризери, по този начин както се прави с питателните артикули. По този метод начин ще бъдат избавени от вредите поради водата и калта, в които потънаха библиотеката на семинарията на Сан Бенедето и общинският списък на град Форли. Сред книгите има и такива от XV и XVI век, извънредно скъпи от историческа позиция. Само замразени, томовете ще могат да избегнат унищожителното деяние на калта, мухъла и микроорганизмите.

Книгите бяха изпратени в цеха за надълбоко заледяване на „ Ороджел ” -индустрията, която се счита за исполин в тази сфера в Италия. Томовете бяха замразени и в този момент ще се съхраняват на температура от -25 градуса.

Президентът на групировката „ Ороджел ” Бруно Пирачини сподели, че към него са се обърнали за помощ от Министерството на културните полезности и от наводнената библиотека и той с подготвеност се отзовал. Очаква се да бъдат изпратени и книги от други общини, потърпевши при наводненията.

По същата методология „ Ороджел ” замразява и консервира за дълго време и плодове и зеленчуци – това се прави до три часа след събирането на реколтата. „ Никога не съм очаквал, че тази процедура за бързо заледяване ще бъде потребна и за нашето литературно благосъстояние ”, сподели Пирачини пред организация Анса.

Ще бъдат употребявани пространства с авангардни фризери с компютърни системи, които поддържат непрекъснати ниски температури. В тези студени пространства в никакъв случай не влиза външен човек.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР