Стотина души със знамена на ВМРО протестират пред сградата на

...
Стотина души със знамена на ВМРО протестират пред сградата на
Коментари Харесай

Стотина души протестираха срещу освобождаването на Джок Полфрийман

Стотина души със флагове на Вътрешна македонска революционна организация стачкуват пред постройката на Съдебната палата в Софи я. Под фона на патриотична музика патриотите показват недоволството си от предварителното освобождение на австралиеца Джок Полфрийман, наказан за убийството на българския студент Андрей Монов.

На отсрещния тротоар - пред постройката на Търговския дом, са приятелите на Андрей Монов, които безмълвно чакат решението на Върховен касационен съд по делото на Полфрийман .

Протестът и безмълвното наличие са по времето, когато във Върховния касационен съд се взема решение дали има процесуални нарушавания за освобождението на Полфрийман.
 Върховен касационен съд взема решение до два месеца за Полфрийман
Върховен касационен съд взема решение до два месеца за Полфрийман

САС позволил основни процесуални нарушавания съгласно прокуратурата

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди съобщи настояванията на протестиращите последователи на партията си. " Днес сме тук, за да покажем на българския съд, че може да работи без значение, че може да взима решения не под напън на някакви неправителствени организации, финансирани кой знае от къде. Скандалното в този случай беше - главният проблем, поради който наказаният е пуснат предварително, е взет от арбитър Калпакчиев от от Българския хелзинкски комитет (БХК) , а ние назоваваме антибългарски този комитет ", съобщи Сиди.
 Димитър Узунов чака до седмица Полфрийман да се качи на самолета
Димитър Узунов чака до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Обрат по делото е малко евентуален

" Тук сме, с цел да кажем на българския съд, че може да работи без значение, без напън от Неправителствени организации ", повтори той.

" Надяваме се на заслужено решение, тъй като това чака и цялото общество. Надяваме се това, което сподели основния прокурор, повода за което и днешното дело (във ВКС), в случай че думите на основния прокурор са правилни и се стигне до крайности се надяваме да бъде закрита тази неправителствена организация - БХК ", сподели Сиди.

Припомняме, основният прокурор Сотир Цацаров сподели, че издаденото определение, а не правосъдно решение за предварително освобождение на Полфрийман е нарушаване на процесуалния закон. Цацаров също съобщи, че арбитър Калпакчиев бил непосредствен до БХК, тъй като бил номиниран от тази организация за " Човек на годината " 2016 година

Припомняме, предходната година - 2015 година наказаният Джок Полфрийман бе номиниран от БХК за " Човек на годината ", само че след всеобщо отрицание и отдръпване на други номинации, неговото име бе изтеглено от конкуренцията за тази премия.

На въпрос мислите ли, че съдът може да счете наличието ви тук като политически напън, Александър Сиди отговори: " Надявам се, че не. Ако счете това за политически напън, а експертизата на господин Кънев (председателят на БХК Красимир Кънев) за никакъв напън, мисля, че това е двоен критерий, за което ние ще продължаваме да се борим. ".
 Димитър Узунов чака до седмица Полфрийман да се качи на самолета
Димитър Узунов чака до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Обрат по делото е малко евентуален

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предварително на независимост с решение на САС от 19 септември 2019 година

Решението на съда за предварително освобождение на Джок Полфрийман провокира редица отрицателни реакции. Депутатите от разнообразни политически сили се възмутиха от решението. Казусът с решението за освобождение на Полфрийман сътвори напрежение и сред съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и Съюза на съдиите в България, чийто ръководител е арбитър Калпакчиев. Отделно на това реакциите на Вътрешна македонска революционна организация с изключение на сигнал във Висш съдебен съвет, през вчерашния ден стигнаха и до искане, импортирано до основния прокурор Сотир Цацаров, за отменяне на регистрацията на БХК.

На 1 октомври от Върховен касационен съд оповестиха, че с оглед изключителния публичен отзив на делото касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предварително освобождение на Джок Полфрийман се изтегля по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от основния прокурор Сотир Цацаров.

На 25 септември 2019 година представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви, е все още Джок Полфрийман е свободен жител и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов прикани пред " Ей Би Си нюз " австралийските управляващи да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, защото подзащитният му е заплашен от държавните управляващи. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е публикуван годен документ за идентичност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче съобщи, че му се пречи да напусне страната.

Джок Полфрийман апелира първата си възбрана за овакантяване на България, издадена през 2007 година Тогава задачата й е била да обезпечи неговото наличие по време на наказателното произвеждане, което завършва с влизането в действие на присъдата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР