Стопкадър БНТПроф. Александър Маринов направи ироничен коментар на думите на

...
Стопкадър БНТПроф. Александър Маринов направи ироничен коментар на думите на
Коментари Харесай

Проф. Маринов: Пеевски да мисли как да се измъкне от „Магнитски“ и да остави президента на мира

Стопкадър Българска национална телевизия

Проф. Александър Маринов направи подигравателен коментар на думите на Делян Пеевски, който през днешния ден нападна остро Румен Радев за решението му да сезира Конституционния съд за избора на новите двама конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Силният човек в Движение за права и свободи сподели, че Радев анонсира проектчето „ 3 март “ и по тази причина като проруски президент влиза във война с атлантическото болшинство. Пеевски прикани президента да подаде незабавно оставка и да основе своя партия.

По този мотив проф. Маринов съобщи по Българска национална телевизия: От това изказване на господин Пеевски разбрах какъв брой необикновено превъзпитателна мощ има включването в закона „ Магнитски “, тъй че господин Пеевски да мисли по какъв начин ще се изкъмне от този лист и да остави на мира президента.

Президентът си извършва пълномощията и в случай че Пеевски счита, че той ги надвишава, има един член в Конституцията, съгласно който могат да му изискат импийчмънт. Досега не сме чули никакави доказателства, че президентът е превишил пълномощията си. Ако имат такива, да не ги подмятат като махленска клюкарка, а да ги кажат, добави политологът.

Според проф. Маринов президентът е сезирал Конституционния съд, защото болшинството в Народното събрание е нарушило член от Конституцията.

Този член изисква, когато Народното събрание назначава на избрани позиции хора, това да бъде най-просто намерено и обществено и да предстои на съществено разискване, с цел да се подсигуряват зависимостта и компетентността на тези назначавани лица, съобщи проф. Маринов.

Както знаете, има доста съществени подозрения или възражения от авторитетни, научни и други среди за назначението на тези претенденти. Така че е най-добре, освен за този състав на Конституционния съд, а изобщо за българските институции да отпадне сянката на подозрението, че има нещо наредно, разяснява специалистът.

Тук има съществени разногласия и по отношение на мандата, който те би трябвало да имат в Конституционен съд, тъй че аз не виждам за какво би трябвало да се бърза и да се рискува репутацията на тази другояче доста авторитетна институция. Несериозно е да се счита, че надали един от двамата ще бъде самостоятелен и има нужната подготвеност, добави проф. Александър Маринов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР