Стопкадър БНТБалканска държава отново показа, че е сила във футбола.Хърватия

...
Стопкадър БНТБалканска държава отново показа, че е сила във футбола.Хърватия
Коментари Харесай

Хърватия стигна четвъртфинал след драма с дузпи

Стопкадър Българска национална телевизия

Балканска страна още веднъж сподели, че е мощ във футбола.

Хърватия се класира за четвъртфиналите на Мондиала след трагична победа с 4:2 след дузпи над Япония. След 120 минути игра двата отбора си бяха разменили по едно попадение. При дузпите вратарят на “ватрените ” Доминик Ливакович отрази три удара, до момента в който единствено Марко Ливая пропусна за европейците.

В постоянното време нападателят на Селтик Дайзен Маеда изведе азиатците напред в 43-тата минута, а в 56-ата Иван Перишич изравни. 

Сребърните медалисти играха три пъти продължения на предходното международно състезание, като на осминафиналите и четвъртфиналите надделяваха след дузпи. Сега хърватите ще играят срещу Бразилия или Република Корея.

Азиатците стигнаха дотук след сензационни победи над Испания и Германия, а финалистът от предишния мондиал излезе от групата на Белгия и Мароко.

Японците излязоха без двама от главните си играчи - Такефуса Кубо (болен) и Ко Итакура (наказан). От първата минута стартира бранителят на Арсенал Такехиро Томиясу, който преди този момент имаше единствено 68 минути. Рицу Доан от Фрайбург, който към този момент наказа и испанците, и германците, също беше измежду стартовите 11.

Изненадата в състава на хърватите беше включването на Бруно Петкович като титуляр. Досега на шампионата нападателят на Динамо (Загреб) не беше започвал от първата минута. Досегашният титулярен ляв бек Борна Соса пропуща срещата поради заболяване, като вместо него излезе Борна Баришич от Рейнджърс. 

Японците имаха първата опция за гол, откакто още в 3-тата минута Шого Танигучи засече с глава центриране отдясно, само че топката излезе в навън. 

Очаквано първоначално футболистите от Страната на изгряващото слънце главно стояха в своята си половина, оставяйки противника да владее повече топката. 

В 8-ата минута хърватите ненадейно елементарно стигнаха до чиста обстановка, откакто Томиясу сгреши. Това разреши на Перишич да излезе самичък против вратаря, само че под ъгъл. Последва шут на футболиста на Тотнъм, който обаче беше отразен от Гонда. 

Японците дадоха отговор с рисково центриране на Ито в 12-тата минута, при което поредно Маеда и Камада останаха на сантиметри от топката. 

С напредването на първото полувреме японците станаха по-активни и " ватрените " на собствен ред заиграха по-дефанзивно. Особено рисков по дясното крило беше Ито, който на няколко пъти центрира. 

Бруно Петкович получи късмет да заплаши японската врата в 26-ата, когато беше изведен зад защитата, само че избра да подава, поради което сякаш сгреши, тъй като бързо загуби топката. 

Две минути по-късно сребърните медалисти направиха няколко високи центрирания, като при едното Перишич продължи с глава към Андрей Крамарич, който обаче не съумя да стигне до кълбото. 

В тона на това първо полувреме последва нова промяна на самодейността и пристигнаха нови мощни минути за японците. В 41-вата Даичи Камада стигна до късмет за гол, само че стреля над гредата. 

Две минути по-късно обаче азиатците към този момент ликуваха. След центриране и безредие топката пристигна на крайници на Маеда, който незабавно я насочи в мрежата на Ливакович за 1:0.

Втората част стартира с равностойна игра, само че хърватите откриха метод да изравнят. В 56-ата Ловрен изненада с съвършено далечно центриране, засечено още по-добре от Перишич за 1:1.

Веднага след попадението на играча на Тотнъм двата отбора си размениха по една заплаха, като играта към този момент беше доста по-атрактивна спрямо първата част. 

В 63-тата Лука Модрич подсети за себе си с отличен шут от воле, избавен от Гонда след ослепителен плонж. Доста по-сериозен беше пропускът на резервата Анте Будимир в 67-ата, когато с глава от няколко метра не уцели вратата. Шанс се откри пред Перишич в 77-ата, само че Томиясу промени пътя на другояче положителния му изстрел.

Постепенно темпото падна и двата отбора станаха все по-предпазливи, поради което разумно се стигна до продължения. До тяхното начало хърватският селекционер беше направил единствено две от позволените пет смени. Малко преди стотната минута Далич извади Модрич и Ковачич, написа Sportal.bg. 

Най-интересното в първите добавени 15 минути пристигна в заключителните им секунди, когато Митома шутира мощно и рисково, само че Ливакович парира. 

През второто продължение не се случи нищо значително като се изключи един удар на Ловро Майер в самия му край. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР