Столичният общински съвет (СОС) отново не успя да си избере

...
Столичният общински съвет (СОС) отново не успя да си избере
Коментари Харесай

Втори опит, четвърто гласуване. Столичният общински съвет не си избра председател

Столичният общински съвет (СОС) още веднъж не съумя да си избере ръководител. В понеделник на второто си съвещание след наново скрито гласоподаване никой от двамата претенденти не съумя да завоюва най-малко 31 гласа от общо 61 общински съветници.

Новината идва, откакто преди седмица след две гласувания не съумяха да излъчат ръководител на СОС.

Общинските съветници от ГЕРБ не участваха в съвещанието и тогава, и в този момент.

Номинирани за поста бяха Диана Тонова от Българска социалистическа партия, Красимир Гълъбов от " Възраждане ", Пламен Данаилов от " ИТН " (ИТН) и Борис Бонев от " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Спаси София ".

Никой от четиримата претенденти не съумя да събере повече от половината гласове на първото гласоподаване, по тази причина сред първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя балотаж.

След балотажа на скрито гласоподаване Бонев събра 23 гласа, а Тонова - 9.

В повторното гласоподаване участваха 44 общински съветници, а 12 от бюлетините бяха недействителни.

Гласуването беше предшествано от разногласия сред общински съветници на другите партии дали кметът Васил Терзиев би трябвало да участва на съвещанието им.

Според ГЕРБ той би трябвало да е там, откакто " търси политики " за ръководството на София.

" Реални диалози за съществени политики с ГЕРБ не са водени ", сподели общинският консултант от ГЕРБ Диян Стаматов.

ГЕРБ отхвърли да се яви на диалози с водачи на показаните в СОС партии и обединения, на които да се намерят общи цели за взаимна работа.

След локалните избори през октомври в новия състав на СОС влязоха общо 61 общински съветници. Най-много от тях - 23 , са от ПП-ДБ. Те обаче не са задоволителни, с цел да може обединението да си обезпечи болшинство.

На второ място са ГЕРБ с 14 общински съветници. Българска социалистическа партия има 9 съветници, " Възраждане " - 8 , по трима - от Има Такъв Народ и КОД ( " Синя София " ) и един от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР