Столичният общински съвет (СОС) отмени заседанието си в четвъртък, на

...
Столичният общински съвет (СОС) отмени заседанието си в четвъртък, на
Коментари Харесай

Изборът на председател на Столичния общински съвет се провали за шести път

Столичният общински съвет (СОС) анулира съвещанието си в четвъртък, на което трябваше да бъде изработен шести опит да бъде определен ръководител. Възможността това да се случи беше отсрочена за 25 януари .

Това се случва на фона на, в която СОС не може да проработи обикновено след локалните избори през октомври, защото никоя от групите не разполага с нужното болшинство от най-малко 31 гласа , с цел да избере ръководител. Никоя от тях не пожела и да поддържа претендент, повдигнат от другите.

През декември кметът на София Васил Терзиев прикани, тъй като в противоположен случай столицата ще загуби над 200 млн. лв. . Без ръководител СОС не може да взима решения за проблемите в общината.

Тогава не се стигна до решение, макар че „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и „ Спаси София “, които завоюваха изборите, - Борис Бонев, и предложиха най-възрастната общинска съветничка - Грети Стефанова . Бонев беше отритнат като вид от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Тогава бяха извършени две гласувания - за Стефанова и претендента на " ИТН " - Пламен Данаилов , само че никой не събра нужните гласове.

Поредният неуспех в този момент се очакваше, откакто в сряда на среща при Терзиев отново не беше реализирано единодушие за болшинство. В нея участваха ПП-ДБ- " Спаси София ", " ИТН ", " Синя София " и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация. Не се включиха ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Предложението за анулация на съвещанието беше направено от Контрера, който сподели, че са в ход диалози, които дават вяра, че дружно с кмета може да се откри консенсус, заяви Българска телеграфна агенция. Той добави, че 25 януари е подобаваща дата, с цел да имат общинските съветници две седмици за диалози. Предложение беше гласувано с 56 гласа " за " и 1 - въздържал се.

По-рано Бонев сподели пред Българска национална телевизия, че " фантазията на Бойко Борисов и ГЕРБ е да разцепи ПП-ДБ и да изкара неговата партия от обединението. Според него по-късно те ще желаят да създадат болшинство с ПП-ДБ и някоя дребна група. Затова той изиска поддръжка от Българска социалистическа партия за " реформаторско болшинство без ГЕРБ ", макар несъгласието им с.

Общинският консултант от левицата Ваня Григорова , която стигна до балотаж на изборите за кмет, обаче сподели пред bTV, че няма по какъв начин Българска социалистическа партия да взе участие в взаимно ръководство с ПП-ДБ и " Спаси София " точно поради паметника. Според нея най-нормално е ръководителят да бъде от опозицията, по тази причина те би трябвало да поддържат някой от претендентите на другите партии, даже това да е ГЕРБ.

И Бонев, и Григорова споделиха, че са срещу концепцията за ротационен ръководител на общинския съвет. Според нея първи поста би трябвало да поеме Вили Лилков от " Синя София " - до април, след това представител на Българска социалистическа партия - Иван Таков или Диана Тонова , а от септември - Бонев.

Самият Лилков предлага да се избере на общинския съвет в София до приемане на бюджета.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР