Столичният общински съвет под ръководството на председателя Георги Георгиев излезе

...
Столичният общински съвет под ръководството на председателя Георги Георгиев излезе
Коментари Харесай

СОС настоява държавата да подпомогне градския транспорт със 178 млн. лв.

Столичният общински съвет под управлението на ръководителя Георги Георгиев излезе с декларация, в която упорства за потребление на съществуващите механизми за държавно присъединяване във финансирането на превоза за обезпечаване на дефицита от 178 млн. лева за 2022 година

„ До началото на пандемията, пътуванията и приходите на транспортните ни сдружения бележеха годишен растеж. Ограниченията, наложени от КОВИД, доведоха до внезапен спад на пасажерите – приблизително с 1/3 на годишна база. Този спад се отрази значително на приходите от продажба на транспортни документи – през 2020 година приходите понижиха с 60 млн. лева, а през 2021 година – с 51 млн. лева “, излиза наяве от декларацията.

В нея се споделя още: Следвайки рекомендациите на здравните управляващи и разбирането за качество на транспортната услуга, Столичната община съумя да избегне понижаване на размера й като не позволи увеличение на интервалите сред транспортните средства, редуциране на направления, заради съществено намалелия брой пътуващи по тях или сензитивно редуциране на работещите в бранша. Вместо това се започнаха ограничения за усъвършенстване на разноските, увеличение на личните доходи и доста увеличение на средствата за прехрана от общинския бюджет – като от 117 млн. лева в предпандемичната 2019 година, те доближиха до 177.8 млн. лева през 2021г. Влошените от пандемията финансови резултати, доведоха до това транспортните сдружения да не могат да поемат натиска от нарастването на цените на горивата в края на предходната година. За съпоставяне към последно счетоводно завършила финансова година 2020 година разноските за енергоносители (горива и електроенергия) е в размер на 39,5 млн. лева, а по планирани планове за 2022 година тази сума ще бъде в размер на 112 млн. лева Предприетите от сдруженията ограничения за понижаване на потреблението на сила, където това е допустимо, не могат да компенсират забележителния растеж на цените.

Случващото се в транспортния бранш в София и България е съотносимо с трендовете, които се следят в международен мащаб. Отчитайки, че това е един от най-тежко засегнатите от рецесията браншове, редица държавни управления предоставиха запас в нужния размер, с цел да покрият настъпилите загуби и да подсигуряват непрекъсване на транспортното обслужване.

Ние, представителите на Столичния общински съвет, продължаваме напъните си за следене на извършената оптимизация на разноските на транспортните сдружения, работата си по новата тарифна политика – ценово насочена към привличане на нови пасажери, което да докара до нарастване на личните доходи в системата на градския превоз. Ще вземем под внимание общото положение на общинските транспортни сдружения при разискването на бюджета на Столична община за 2022 година и обективните благоприятни условия за финансиране на превоза, което той разрешава, без да се подлагат на риск останалите функционалности, услуги и планове, предстоящи от жителите на Столична община.

Поради значимостта на услугата, предоставяна от транспортните сдружения, както и тяхната роля в стопанската система и живота на града и страната, се сплотяваме към нуждата от градивен разговор сред представителите на другите институции, с цел да бъдат открити навременни решения, които съответно да адресират растящия финансов дефицит в бранша, написа в декларацията.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР