Столичната община е на път да направи революция в организацията

...
Столичната община е на път да направи революция в организацията
Коментари Харесай

София пуска родители в яслите

Столичната община е на път да направи гражданска война в организацията на детските ясли в София, като допусне родители в тях за няколко часа дневно и в това време позволи назначението на педагози вместо медицински сестри. И двете тематики са доста чувствителни и злободневни за родителите и управленията от години, само че до момента не намираха позволение.
Заради сложната акомодация на най-малките деца родителите упорстваха да бъдат допускани в занималните, само че това не беше позволено. Сега те освен ще имат право да влизат, само че ще се включват в работата за 4 часа дневно. Предложението е пристигнало от шефовете на независими детски ясли, които са били на среща със зам.-кмета Дончо Барбалов и доктор Моника Чеуз, шеф на дирекция " Здравеопазване " в Столичната община.
Ако искащите родители са доста, ще бъде направен график за редуването им от есента. " Така те ще могат от близко да видят по какъв начин минава един ден в детската ясла и какви са отговорностите на личния състав. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца ", разяснява Чеуз.
На срещата е била разисквана и друга настояща тематика, която изисква незабавно решение поради острия дефицит на медицински сестри в яслите. От общината приготвят промени в условията към работещите там. Експертите са на мнение, че с измененията в Наредба 26 и опцията в яслите да работят и педагози има късмет да се преодолее рецесията с личния състав в детските заведения.
Наскоро въпросът бе издигнат и от здравната министърка Асена Сербезова, която сподели, че при неспособност да се обезпечат задоволително медицински експерти на незаетите места ще може да се назначат педагози, които би трябвало да са минали образование по ранно детско развиване, сложна промоция на здравето и първа помощ по одобрена от министъра на опазването на здравето стратегия.
През април пък на публично разискване бяха подложени промени в същата разпоредба, които разрешават в яслите да работят и лекарски асистенти и фелдшери. Родителските организации обаче не бяха задоволени от това и са безапелационни, че за здрави деца могат да се грижат и педагози.
На съвещанието в общината е станало ясно, че посещаемостта на децата в яслена възраст е спаднала с 50 на 100, откогато забавачките станаха безвъзмездни. " Не е редно да пазиш мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да заплащат за частни забавачки заради дефицит тук-там в общинските ", разясниха експертите. Те се оплакаха, че средствата, отпускани от страната за прехрана на детските заведения, не са задоволително.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР