Столична община възстановява движението на трамвай №5 от четвъртък и

...
Столична община възстановява движението на трамвай №5 от четвъртък и
Коментари Харесай

Със закъсние от 6 месеца: Трамвай №5 отново ще върви до „Бъкстон“

Столична община възвръща придвижването на трамвай №5 от четвъртък и той още веднъж ще транспортира пасажери от Съдебната палата до кв. „ Бъкстон “. Добрата вест идва откакто проточилият се ремонт на трамвайното трасе публично завършва, само че с 6-месечно забавяне. Линията ще се обслужва от нови мотриси ПЕСА, движещи се през период от 5 мин.

Зам.-кметът на Столичната община Ангел Джоргов разяснява, че преди ремонта линията се е употребила от 50 хиляди души на ден. Новите мотриси са 13 на брой, като се чака доникъде на идната година да дойдат още 29. Всички са обезпечени по Оперативна стратегия " Околна среда ". Те ще обслужват с изключение на линия 5, и линиите 4 и 18.

Реконструкцията на трасето стартира през април предходната година. Първият стадий включваше построяването на линеен парк сред пл. „ Македония “ и Руски монумент, като тези действия към този момент завършиха. В този стадий влизаше и ремонтът на релсовия път до ухото на „ Бъкстон “.

Столична община планираше придвижването да бъде възобновено напролет на годината, само че след това този период се измести за лятото. През септември започнаха проби на трасето. Едва през ноември пък строителната документи бе импортирана за утвърждение от Държавна приемателна комисия.

Поръчката бе на стойност 40 млн. лева без Данък добавена стойност, реализатор е компанията „ ВДХ “. Тъй като приключването на ремонта на сектора до „ Бъкстон “ се забави с към 6 месеца,  компанията ще бъде санкционирана с 10%.

„ ВДХ “ са декларирали желанието си да продължат дейностите и по втория стадий, като за това са изиска индексация в размер на 15%. Проектът се финансира по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Във вторият стадий на плана влиза ремонтът на трасето от „ Бъкстон “ до „ Княжево “, като плануваните средства са на стойност 10.4 млн. лева Заради ремонтните действия, които ще стартират, заместваща автобусна линия 5ТМ ще се движи по маршрута.  

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтрамвайно трасе трамвай ремонт Столична община ПоследниНай-четениГрадоустройство 68 Със закъсние от 6 месеца: Трамвай №5 още веднъж ще върви до „ Бъкстон “ Личности 248 Петя Димитрова е „ Банкер на годината “ 2022 Бюджет и финанси 560 Национален статистически институт ревизира нагоре данните за българската стопанска система Компании 364 Goldman Sachs ловува преференциални криптофирми след банкрута на FTX Накратко 11862 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9592 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9302 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9044 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новини14:15
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР