Седмица, след като планираният ремонт на столичния бул. Патриарх Евтимий“

...
Седмица, след като планираният ремонт на столичния бул. Патриарх Евтимий“
Коментари Харесай

Идея за „Червена зона“: Какво ще се случва на столичния бул. „Патриарх Евтимий“?

Седмица, откакто плануваният ремонт на столичния бул. „ Патриарх Евтимий “ провокира недоволството на живеещите в региона, Столична община показа още веднъж плана през днешния ден. По време на брифинга бе разказано в детайли за бус лентата и велоалеята, които би трябвало да бъдат построени. Междувременно кметът на регион Средец Трайчо Трайков прокара концепцията за така наречен „ алена зона “ за паркиране.
Обновяването на бул. „ Патриарх Евтимий “
Живеещите в региона са недоволни, че идната метаморфоза на придвижването ще ги лиши от паркоместа. За да може напрежението да бъде туширано, зам.-кметът по превоз Илиян Павлов и зам.-председателят на транспортна комисия в СОС Андрей Зографски обясниха, че е планувана отплата.

Ще бъдат обособени паркоместа от двете страни на булевардите към НДК – „ Витоша “ и „ Васил Левски “ – тъй че да се паркира по диагонал. Освен това се водят договаряния за отваряне на паркинга на ЦГМ в региона, тъй че да се употребява като синя зона от живеещите там. Разговаря се и с управлението на НДК за подземните два паркинга, тъй че да може да се употребяват и те.



Предвижда се по бул. „ Патриарх Евтимий “ да бъдат обособени две ленти за придвижване на коли, една бус лента за градския превоз и велоалея. По думите на Зографски по този начин ще се обезпечи безпроблемно и безконфликтно придвижване на всички участници. Той посочи, че концепцията за реорганизацията на булеварда датира още от 2009 година, само че е била отлагана през годините.

Зографски съобщи, че по булеварда се движат 6 от най-натоварените тролейбусни линии. Те обаче са мудни поради неналичието на бус лента и се движат с 12 км/ч. По думите му за първи път ще бъдат инсталирани специфични платформи на спирките за мъчно преносими хора. Предстои метаморфоза на придвижването на тролей 7 по скъсен маршрут.

Планираната велоалея в региона пък ще свърже 7 други към този момент съществуващи в една мрежа, като по този начин ще се даде опция целият център на града да се минава с велосипед.


Платеното паркиране
Кметът на регион Средец Трайчо Трайков съобщи, че участва като представител на живущите в региона. Той съобщи, че е разисквана концепция за основаването на „ алена зона “ с управлението на Столична община и Столичния общински съвет. Освен това ще се търсят и способи за обособяването на платени зони в съществуващи и нови подземни и надземни паркинги.

Трайков описа, че „ алената зона “ би могла да бъде към този момент част от съществуващите зони за платено паркиране, само че част от тях (около 20%) да бъдат резервирани за живущите в региона с годишни абонаменти. Действието й би могло да бъде за през целия ден или за избран часови диапазон в деня, когато живущите се прибират от работа да вземем за пример.

Зографски съобщи, че занапред ще се мисли за смяна на разпоредбите за паркиране в центъра на града. Има концепция „ синята зона “ да работи и в неделя, а работното й време да се удължи най-малко с 1 час, т.е. до 21ч.

Допълни, че ще се мисли и в посока отделяне на обособени прави единствено за живущи в съответната подзона. Тепърва ще се разисква и така наречен „ уикенд зона “ към Южния парк, езерото Панчарево и Банкя, които са желани за разходни в почивните дни.

Зографски съобщи, че ще се направи всичко допустимо и служебните паркоместа за институции, като съдилища и Народно заседание, да бъдат понижени. По думите му те безусловно „ узурпират “ някои елементи от града.

Предвижда се и нов под земята паркинг в подлеза под Спортната палата, тъй че пешеходците да пресичат на равнище терен и да се реши казусът с паркирането в региона. Кметът на Средец съобщи, че се надява скоро този план да получи финансиране, с цел да стартира проектирането му.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР