Стивън Хокинг (род. 1942) – автор на Теорията за квантовата

...
Стивън Хокинг (род. 1942) – автор на Теорията за квантовата
Коментари Харесай

Стивън ХОКИНГ за вярата си в Бог

Стивън Хокинг (род. 1942) – създател на Теорията за квантовата гравитация, професор по математика и физика в университета в Кембридж, утвърден за най-блестящия физик-теоретик след Айнщайнq Хокинг е създател на всеобхватната Теория за квантовата гравитация, която би трябвало да сплоти Теорията на относителността на Айнщайн и Квантовата механика на Хайзенберг.

1. Стивън Хокинг приключва своята забележителна книга “Кратка история на времето ” (1988) с думите: “Досега множеството учени бяха прекомерно заети с създаването на нови теории, описващи какво е Вселената, и по тази причина не им остана време да зададат въпроса за какво. От друга страна, хората, чиято работа е да питат за какво – философите – не бяха в положение да наблюдават развиването на научните теории. През 18-ти век философите разглеждаха цялото човешко знание, в това число и науката, като своя област и разискваха такива въпроси като: ‘Има ли Вселената начало?’. Обаче през 19-ти и 20-ти век науката прекалено много се технизира и математизира за философите, както и за всички други, като се изключи дребното експерти. Философите стесниха обсега на търсенията си дотам, че Витгенщайн, най-известният мъдрец на нашия век, сподели: ‘Единствената задача, оставаща пред философите, е езиковият анализ’. Какво проваляне за великите обичаи на философията от Аристотел до Кант! Но в случай че ние въпреки всичко успеем да открием една приключена доктрина за произхода на Вселената, тя навреме би трябвало да стане разбираема по принцип за всеки, а освен за неколцина учени. Тогава всички ние дружно – философи, учени и елементарни хора – ще можем да участваме в разискването на въпроса: “Защо ние хората и Вселената съществуваме? ”. Ако намерим отговор на този въпрос, това ще бъде окончателното празненство на човешкия разсъдък, тъй като тогава ще знаем желанията на Бога. ”
(STEPHEN HAWKING, “A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes ”, New York, Bantam Books, 1988, 190-191; виж Хокинг 1993, 169)

2.  “Трудно е да се разисква произхода на Вселената, без да се спомене концепцията за Бога. Моята работа върху произхода на Вселената е на границата сред науката и религията, само че аз се пробвам да заставам от научната страна на тази граница. Твърде допустимо е Бог да работи по такива способи, които не могат да се опишат посредством законите на науката. В подобен случай човек просто би трябвало да следва персоналната си религия. ”
(ХОКИНГ, представен в “Stephen Hawking: A Life in Science ” by White and Gribbin, Washington, D.C., Joseph Henry Press, 2002, 166)

3.  “Изумително дребна е вероятността от първичния Голям Взрив да възникне една такава Вселена като нашата. Аз мисля, че когато стартираме да дискутираме произхода на Вселената, постоянно доближаваме до явни религиозни заключения. Тези религиозни тълкования са нужни. Но съгласно мен множеството учени се тормозят от религиозната страна на тази полемика. ”
(ХОКИНГ, представен в “Stephen Hawking’s Universe ” by John Boslough, New York, Avon Books, 1989, 109). 119

4. Когато питат Хокинг дали сред религията и науката има спор, той дава отговор: “Ако те бяха в спор, Нютон нямаше да открие закона за гравитацията. ”
(ХОКИНГ, представен в White and Gribbin 2002, 166)

* От антологията “50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-издателска организация “Спектра ”, Варна

Снимка: PopSugar

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР