Стигнахме до решението за протести заради ситуацията в земеделския сектор.

...
Стигнахме до решението за протести заради ситуацията в земеделския сектор.
Коментари Харесай

Върбанов: В момента в България има 6 милиона тона пшеница, която стои нереализирана по складовете

Стигнахме до решението за митинги поради обстановката в земеделския бранш. Нашето мнение беше взето поради като Асоциация. Взе се мнението и на преработвателите поради също по този начин. Едва ли не публичното мнение е, че това решение ще докара до събаряне на цените, което е несериозно. Европейските средства, които цитира Кирил Петков, не са дадени единствено на зърнопроизводителите.

Това разяснява пред Euronews Bulgaria някогашният аграрни министър и ръководител на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов.

В момента има апели да откажем заплащането на рентите поради тежката година и политическите решения сега. Това е запас над 2 милиарда лева Никой не регистрира, че тези пари поддържат обществения мир и доста хора по селата разчитат на тези средства. Не приказваме за настройки, а за опция тези аграрни производители да ги изплатят тези ренти. За да го създадат би трябвало да вземат заем или да разгласят банкрут.

В момента в България има 6 милиона тона пшеница, която стои неосъществена по складовете. Царевицата още не е прибрана, само че ще има над 1 милион и половина слънчоглед – непродаден.

На последната ни среща в Министерство на здравеопазването ние внесохме предложение тази възбрана да остане до края на годината и преработвателите да изкупят българското семе. Цените при нас най-вероятно са по-високи и просто облагите им щяха да са по-ниски една концепция на преработвателите, само че това е национално отговорно решение. Има ли логичност нашето зърно да стои по складовете, а да купуваме украинско?

Как да сме съперници ние на тях като в последните 5 години Украйна няма скок нито на горивата, нито на торовете, макар войната. При нас знаете какъв брой се повишиха. В момента тяхното държавно управление дава експортни дотации, с цел да бъде реализрана тази продукция оттатък рамките на страната.

Миналата година се получи интервал, в който всички задържахме стоката, не продавахме на 1200, чакайки по-високи цени, след това продадохме продукцията на 600лв. Но в този момент всички са наясно, че това са цените сега и никой не задържа продукцията. Вече всички виждат придвижването на стоките и доста малко земеделци чакат хипервисока цена.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР