Стигаме до спешните центрове по-бързоПовече ред в болничното обслужване на

...
Стигаме до спешните центрове по-бързоПовече ред в болничното обслужване на
Коментари Харесай

Червен картон за здравната карта от общините и лекарите

Стигаме до незабавните центрове по-бързо


Повече ред в болничното обслужване на българите. Това е най-краткото резюме на одобрената от държавното управление Национална здравна карта (НЗК) съгласно министър на опазването на здравето Кирил Ананиев. Документът обаче получи отпор от националното съдружие на общините и от Българския лекарски съюз в страната. Защото съгласно тях НЗК обрича опазването на здравето в обособените региони на финансов колапс. 608 болнични кревати са добавени в новото систематизиране, заяви здравният министър Кирил Ананиев след съвещанието на кабинета по приемането на документа. С новата рамка леглата в лечебните заведения стават 33 421. Припомняме, че в първичния вид на НЗК тяхната численост беше 32 873. Министър Ананиев бе безапелационен, че няма да има хора, на които да им бъде отказана здравна помощ въз основата на това, че някъде не са разкрити кревати. При равни условия във връзка с % приложимост при новия брой на леглата, избрани в здравната карта за 2018 година, те са с 13 повече по отношение на тези през 2016 година, означи още министърът на опазването на здравето.

Най-категорично против първичното понижение на легловата база с 6000 кревати реагираха от Българския лекарски съюз (БЛС). “Гарантирам, че няма да има български жител, на който да не бъде оказана здравна помощ, въз основата на това, че някъде не са разкрити кревати. Там, където се яви нужда от разкриване на спомагателни кревати, ние ще дадем единодушие ”, сподели Ананиев след края на държавното съвещание. Той уточни, че здравната карта и плануваният запас обезпечават на 45 % от българското население най-малко по еин банкет в болница годишно. “Ако го няма запасът, от хоспитализация могат да се възползват 34 на 100 от българите. Това, което е значимо е, че НЗК нито закрива, нито открива кревати за интензивно лекуване в лечебните заведения ”, уточни още министърът на опазването на здравето. Много значимо е, че и броят на леглата не дефинира механизма на лечебните заведения за болнична помощ, защото те се финансират през бюджета на НЗОК въз основата на осъществена активност по съответните цени, избрани с Националния рамков контракт ”, добави Ананиев. В областите, в които броят на болничните кревати надвишава потребностите на популацията, касата ще подписва контракти с лечебните заведения по критерии и по ред, избрани с разпоредба на министъра на опазването на здравето, посочи Ананиев.

Чрез НЗК се дефинират и възнамеряват на териториален принцип потребностите на популацията от налична извънболнична и болнична здравна помощ и се реализира националната здравна политика. Основната й цел е структурата на здравната мрежа да се приспособява към потребностите на популацията, гарантирайки на всеки български жител равнопоставен достъп до здравни услуги, означиха в това време от Министерски съвет. Картата дефинира потребността от лекари, лекари по дентална медицина и експертите от професионално направление “Здравни грижи ” в извънболничната здравна помощ. НЗК планува потребностите от кревати за болнично лекуване, медицинските действия по типове и равнища на подготвеност за всички области, както и нужните високотехнологична здравна инсталация и високотехнологични способи за диагностика и лекуване.

Пак като детайл на Националната здравна карта е и Картата на системата за незабавна здравна помощ, която съдържа броя, местоположението и регионите на обслужване на структурите за незабавна помощ. При последните водещо е допустимо най-краткото време за достъп до и от съответното обитаемо място, без оглед административното разделяне на областите.

Бъдещи вложения

Договори на лечебни заведения няма да се взимат


Няма да взимаме контракти на лечебни заведения поради Националната здравна карта (НЗК), тъй като не се демонстрира нужда от това. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

По думите й НЗК касае бъдещите вложения – когато се появяват нови сътрудници, да се реши нуждата от нови лечебни заведения и кревати, дали има сходство или противоречие с европейските стандарти. Начева уточни, че след диалог на министър Ананиев и представители на Надзорния съвет и Лекарския съюз е бил предложен от министъра текст, в който се акцентира, че изпълнителите на болнична здравна помощ се задължават да съобразят приема на пациентите по контракта на НЗОК с потенциала на болничните заведения.



Чрез Специализирания общински приватизационен фонд


Над 2 млн. лева за поправки в София


За инсталация на Втора МБАЛ са отделени 267 хиляди лева

 Ремонти в общински лечебни заведения в София ще бъдат осъществени с 2 142 000 лева Ремонти в общински лечебни заведения в София ще бъдат осъществени с 2 142 000 лева
Ремонти и съоръжение за общински лечебни заведения в София ще бъдат осъществени с 2 142 000 лева от Специализирания общински приватизационен фонд. Това ще стане, в случай че самодейността бъде утвърдена от Столичния общински съвет в четвъртък.

370 хиляди лева, което е най-голяма сума от заделените средства, са планувани за инсталация на Четвърта многопрофилна болница. 300 хиляди лева са за нова техника на Първа МБАЛ, а с 255 хиляди лева ще се ремонтира хирургичното поделение там. За инсталация на Втора МБАЛ са отделени 267 хиляди лева, а за ремонт на двора – 185 хиляди лева 200 хиляди лева са предвидеи за съоръжение в МБАЛ “Св. София ”.

Ще бъдат финансирани и 3 ДКЦ, 7 ДКЦ, 12 ДКЦ, 18 ДКЦ, 20 ДКЦ, 24 ДКЦ, 29 ДКЦ, 9-ти Медицински център и болничното заведение в Бухово.

Припомняме, че АГ болница “Шейново ” в София към този момент има съвременен уред за образна диагностика и мамографски проучвания. Покупката е направена със средства, обезпечени от Столична община – 192 000 лева С помощта на новата инсталация раната диагностика на онкологичните болести на млечната жлеза ще се усъвършенства. През тази година Столична община е планувала 855 000 лева за цялостно саниране на постройката на болничното заведение, поправяне на отоплителната апаратура и покрива. Само за 2015-2017 година, в болничното заведение са вложени почти 1 млн. лева направени са поправки на родилни зали, съоръжение за тях, покупка на неонатални респиратори и апарати за патохистологична лаборатория.

Кампания


Изложба и ария поддържат онкоболни

 Кампанията ще бъде открита на 31 май, от 18.00 ч. в Лъчетерапевтичния комплекс на УСБАЛО. Кампанията ще бъде открита на 31 май, от 18.00 ч. в Лъчетерапевтичния комплекс на УСБАЛО.
Университетската профилирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести (УСБАЛО) открива акция “Продължаваме ” на 31 май. Тя ще стартира с първата от серия изложения на български художници, проведена от галериста Бистра Стoйчева, прецизираха от здравното заведение. Всички те ще се състоят на територията на лечебното заведение и ще са част от естетизирането на пространство в УСБАЛО посредством превръщането му в изложба, което ще бъде разполагаем на пациентите и техните близки за осъществяване на арт терапия.

Успоредно с това ще бъде разгласен и конкурс за текст за ария на тематика “Продължаваме ”. Победителите ще получат шанса тя да бъде изпята изцяло безплатно от Тони Димитрова и подарена на всички хора с онкологични болести.

Без достъп


Протестират за белодробни трансплантации


Пациенти с белодробни болести стачкуваха пред Министерството на здравеопазването поради отхвърли на европейски клиники да одобряват български пациенти за белодробна трансплантация. Протестът мина под мотото “Здравен бежанец или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България ”. У нас белодробните трансплантации не се правят, по тази причина единственият късмет на пациентите остава да бъдат трансплантирани в чужбина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР