Степента на хармонизиране на Сърбия с общата европейска външна политика

...
Степента на хармонизиране на Сърбия с общата европейска външна политика
Коментари Харесай

EК даде лоша оценка на Сърбия

Степента на хармонизиране на Сърбия с общата европейска външна политика " доста е намаляла " - от 64 % през 2020 година до 45 %. Това сочи годишният отчет на Европейската комисия (ЕК) за Сърбия, който ще бъде оповестен през днешния ден, оповестяват сръбските медии, като цитират Радио Свободна Европа. В отчета се акцентира, че Сърбия не се е включила към европейските наказания против Русия, наложени в отговор на експанзията против Украйна.

" Поредица от дейности и изказвания в Сърбия бяха в несъгласие с външнополитическата позиция на Европейски Съюз. Като приоритет от Сърбия се чака да извърши отговорностите си и последователно да се съгласува с ограничаващите ограничения на Европейски Съюз в сходство с преговорната рамка на Сърбия ", се акцентира в документа, представен от Българска телеграфна агенция.

Що се отнася до районното съдействие, отчетът за Сърбия прави оценка, че страната остава ангажирана с подобряването на двустранните връзки.

Посочва се обаче, че връзките с Хърватия са " все по-обтегнати с периодически политически спорове ".

Отношенията сред Сърбия и Черна гора се правят оценка в документа като " предизвикателни ", само че се акцентира, че двете страни са изразили по-голяма подготвеност за обновяване на връзките и за старания за разрешаване на отворени въпроси.

Специална част се отнася до процеса на нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, където се прави оценка, че няма съответен прогрес в договарянията за всеобхватно и правно обвързващо съглашение. В документа Белград и Прищина са приканени " без по-нататъшно закъснение " градивно да се ангажират и да напреднат в договарянията за изцяло, правно обвързващо съглашение за нормализиране.  " Постигането на такова съглашение е незабавно и решаващо ", тъй че Косово и Сърбия да могат да напреднат по европейския си път, се отбелязва в отчета.

Във връзка с битката с корупцията в отчета на Европейска комисия се акцентира, че Сърбия е постигнала единствено " стеснен прогрес ", както и в битката с проведената престъпност, и че не е реализиран прогрес в свободата на изложение.

В главата, обвързвана с главните права, огромна част е отдадена на организирането на " Европрайд " в Сърбия на 17 септември, като се напомня, че провеждането на събитието е било нестабилно до последния миг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР