Степента на безработица в САЩ достигна 14,7% през април, което

...
Степента на безработица в САЩ достигна 14,7% през април, което
Коментари Харесай

Официалната безработицата в САЩ стигна 14,7%, най-много след Голямата депресия

Степента на безработица в Съединени американски щати доближи 14,7% през апри л, което е най-високият % след Голямата меланхолия, 20,5 милиона работни места изчезнаха с най-лошата месечна загуба . Цифрите са безапелационни доказателства за вредата, която коронавирусът е предизвикал на разрушената към този момент стопанска система, оповестява АП.

Загубите отразяват това, което се трансформира в тежка криза, породена от неочаквани прекъсване на бизнеса в съвсем всяка промишленост . Почти целият растеж на заетостта, реализиран по време на 11-годишното възобновяване от Голямата криза, към този момент е изгубен за един месец.

Сривът на пазара на труда е със зашеметяваща скорост . През март нивото на безработица бе едвам 4,4%

В отчет на държавното управление в петък се отбелязва, че доста хора, които са изгубили работа през април, само че не са търсили друга, даже не са регистрирани в равнището на безработица . Въздействието на тези загуби се отрази в намаляването на каузи на американците в трудоспособна възраст , които имат работни места - единствено 51,3% .
 Белият дом чака минимум 16% безработица в Съединени американски щати
Белият дом чака минимум 16% безработица в Съединени американски щати

Мисля, че идващите няколко месеца ще са ужасни

Нивото на безработица за април може да доближи 16% или повече, съгласно икономисти . Дори тези цифри няма да обзет изцяло обсега на вредите, които коронавирусът е нанесъл върху работни места и приходи. Много хора, които към момента са наети, понижиха часовете си на работа. Други са с понижени заплатите. Тези, които са изгубили работа през април и не са търсили нова в светлината на мрачните си вероятности, даже няма да бъдат считани за безработни .

По време на Голямата криза от 2008-2009 година нацията загуби 6,5% от работните си места за интервал от две години . Това беше най-сериозната загуба след Втората международна война.

Президентът Доналд Тръмп съобщи, че " всички тези изгубени работни места ще се върнат доста скоро ", когато отговори на въпрос за априлската безработица в Съединени американски щати.

" Напълно се очакваше, няма изненада . Някой сподели: " О, виж това ". Ще ги върна ", сподели той в изявление за Fox News.
 Безработните в Съединени американски щати се усилиха до 33 млн.
Безработните в Съединени американски щати се усилиха до 33 млн.

Близо 3,2 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица

Американската стопанска система " в медицински породена кома ", написа за БиБиСи Натали Шърман.

" Това е исторически невиждано ", разяснява икономистът Ерика Грошен, някогашен началник на Бюрото по трудова статистика на държавното управление на Съединени американски щати, който в този момент преподава в университета Корнел. " Ние поставихме стопанската система си в здравна кома , с цел да я излекуваме от пандемията... и това докара до най-бързата загуба на работни места , следена в актуалните данни. "

Наскоро през февруари равнището на безработица в Съединени американски щати се колебаеше при исторически ниски равнища, към 3,5% . Но от средата на март, когато започнаха да се постановат ограничения, работодатели освободиха милиони хора.

Около една пета от работната мощ - повече от 33 милиона души - подадоха молба за безработица през последните 7 седмици .
 Безработицата в Съединени американски щати доближи 30 милиона души
Безработицата в Съединени американски щати доближи 30 милиона души

Може да стигне 20% през април, покрай равнищата от Голямата Депресия

Мнозина се надяват, че загубата на работа е единствено краткотрайна . Някои щати към този момент започнаха да понижават рестриктивните мерки, само че възобновяване на стопанската система евентуално ще бъде мъчно , защото служащите се тормозят от риска от зараза и по какъв начин да се оправят с въздействието от закриването на учебните заведения.

" Не съм сигурна какво ще се случи по-нататък ", разяснява Таня Николаевская, юридически помощник в Ню Йорк, работещ от вкъщи си от март.

Тя се надява да се върне към това, което дефинира като своя мечтана работа, само че има здравно положение и е самотна майка, чиято 8-годишна щерка ще се нуждае от грижи , в случай че учебните заведения не се отворят още веднъж.

" Всичко опира до това, има ли грижи за деца. Ако няма да имам грижи за деца, няма да мога да се върна на работа . "
 Оръжия плюс безработица могат да усилят самоубийствата в Съединени американски щати
Оръжия плюс безработица могат да усилят самоубийствата в Съединени американски щати

" Ще забележим нараснали проценти и на домашно принуждение, и на принуждение над деца "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР