Стената на големия язовир Нова Каховка“ в контролираната от Русия

...
Стената на големия язовир Нова Каховка“ в контролираната от Русия
Коментари Харесай

Обвинения между Киев и Москва: Язовирната стена на „Нова Каховка“ е разрушена, има опасност от наводнения

Стената на огромния язовир „ Нова Каховка “ в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, оповестиха международните медии. 

Снимка: Ройтерс

Украинското министерство на вътрешните работи прикани жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на Херсон да изоставен региона, съобщи " Асошиейтед прес ".

Ведомство предизвести и за допустима вълна на дезинформация.

Ръководителят на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин съобщи във видообръщение, че „ съветската войска е направила следващия терористичен акт “, и предизвести, че водата ще доближи сериозни равнища до пет часа.

Снимка: Ройтерс

За разрушаването на стената удостовери и оперативно командване „ Юг “ на украинската войска, представено от организация УНИАН. От въоръжените сили на Киев упрекнаха съветските войски, че са взривили язовира, и прибавиха, че се обяснява степента на разрушенията, скоростта и размерите на водата, която изтича, както и регионите на евентуалното наводняване.

От своя страна Москва упреква за случилото се Украйна. Съветът за сигурност на Украйна заседава по неотложност.

От близкия язовир се охлаждат реакторите на АЕЦ " Запорожие ". Засега съгласно съветската страна няма директна заплаха за атомната централа. 

Какво съставлява язовирът " Нова Каховка " и по какъв начин ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е издигнато през 1956 година по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа " Каховка ".

Язовирът доставя с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 година, както и Запорожката АЕЦ, която също е под съветски надзор.

Това заяви кметът на столицата на Украйна

Обемът на водата във водохранилището се приближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, издигнат по времето на Съветския съюз и намиращ се сега под контрола на Москва, може да наводни огромна част от Херсонска област. Това би забавило евентуална украинска атака на юг, само че и биха лишили от питейна вода следения от руснаците полуостров Крим.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР