Стефан Цветков - Цъфа рядко дава интервюто. Но за Марица

...
Стефан Цветков - Цъфа рядко дава интервюто. Но за Марица
Коментари Харесай

Стефан Цветков пред Марица: Тенисът ни има страхотни талан...

Стефан Цветков - Цъфа рядко дава изявлението. Но за " Марица " шефът на българския тенис отделя време в един от празничните дни. Идва с кучето си незабавно след имунизация. Цветков има куп интернационалните задължения и се е сложил бустерна доза. Чакат го доста хора за срещи, само че отделя близо час на екипа ни Цялото изявление може да видите във видеото долу.

- Федерацията получава комично финансиране, ние не сме в бизнеса с фактури и купони

- Клубовете обърнаха спорта на бизнес, изключително в София са фабрички за пари

- Финансовата тежест пада върху родителите, съмнителни треньори одобряват детето за „ златна кокошка “

- Държавата да реши желае ли „ SOFIA OPEN “, Берлин и още куп градове чакат на опашка

- Нормално е Григор да получи нещо за присъединяване си в шампионата, знам, че има предложение

..........................

- Г-н Цветков, каква година изпрати българският тенис?

Поредната нелесна за състезатели, родители, клубове. И за федерацията, която с няколко души състав съумя да обезпечи действието на календара. Получи се доста добър, уравновесен, с ATP шампионат, уви - без аудитория. Жалко е да срещаме толкоз компликации в случай, че тенисът е един от най-атрактивните и известни спортове и у нас, и в света. Но в България той не попада във фокуса, липсва политика.

С в допълнение финансиране от сътрудници някак съумяваме, само че и те редуцират бюджетите поради рецесията. Ще кажа, че в случай че махнем едни 12 000 лв., всичките останали пари от страната за тениса отиват за финансиране на състезатели, за участия в чужбина. Без заплати, без други разноски.

- Колко получава от страната федерацията ви, има галеници с по 2-3 милиона лв.?

- 720 000 лв. по програмата за високи достижения. Комична обстановка. Да са живи и здрави, ние не сме в бизнеса с фактури и купони. Ние се опитваме да сменим модела, който до преди коронавирус рецесия се оказа относително сполучлив. Половината бюджет идваше от страната, другата намирахме ние.



Стефан тъжи за остарялата школа в тениса, чийто артикул е от дете

Но при слаба интензивност на клубовете. Особено в София те са фабрички за пари. Всеки родител желае детето му да играе. Ок, само че в случай че желае по-късно да добие равнище, би трябвало да детето получава съответно образование. Винаги съм казвал, в случай че клубът е клуб, би трябвало да реинвестира 20-30% в детето. Ако не, остава фабричка. Въпрос на избор.

Ние нямаме надзор върху това. Хората са комплицирани, не знаят ролята на федерацията. Доста от нещата минават централно през Министерство на спорта. Извън София се пробват хората да вършат нещо, там икономическата обстановка е по-тежка, същинските треньори безусловно се раздават. Някъде не доближават кортове! Но генерално парите не отиват в тениса.

Но по този начин е и в международния тенис. Не е като във футбола, волейбола, където има една пирамида, по тази причина са сполучливи спортове. При нас са разпарчетосани нещата и парите изтичат в промоутъри, мениджърски организации. ATP просто балансира ползи на играчите и шампионатите, които са частни, държавни (общински) или смесени. Изпуснати са нещата, аз не виждам по какъв начин ще се трансформират.

- Спечелихте състезанието за Националния тенис център, какви са проектите ви там?

- Първо, ние отделяме там гратис най-ценния си запас – времето. Ще има екип от експерти, които схващат от строителство, финанси, менажиране на бази. Те са комисия към федерацията. Тежък е планът! Ще се понижи обществената и спортната активност, с цел да излязат числата.



Има към този момент 6 нови членове на УС, евентуално ще влязат и други още на идващото Общо заседание. Проектите се вършат сега от комисията, финансирането ще е по най-прозрачния метод от институции и дарения на хората от Управата.

Това, което се получи на състезанието за тази база, беше за някакъв роден Гинес. За страдание, безусловно аматьорско и преднамерено направено като документи и метод от страна на ММС. Не се регистрира значимостта и общественото значение, само че това са минали неща. Колегите и в този момент работят по какъв начин да наподобява Центърът. Бизнес проект, строителство.

Предвиждат се две зали, едната да е ориентирана към първокласен спорт, а другата повече към комерса. Защото ние в този момент нямаме зали, а балони. Има една, която употребяваме чартърен. Но дублирам, обществената активност ще пострада, с цел да се оправдаят вложенията.

- Хората в провинцията се оплакват, че националите им си заплащат за кортове, до момента в който тук в София употребяват гратис Националния тенис център и базата в НСА. Особено тежко е ситуацията в Пловдив?

- Пловдив има много кортове, само че и там слушам за огромна комерсиализация на аматьорско равнище. Това не може да бъде спряно. Бизнесменът гледа като на бизнес, когато вземе на концесия даден корт. Нормално. Няма от кое място да помогнем! Пари няма. С този бюджет вършим повече от предстоящото. Заплати не ги даваме с парите от страната. Истински подвиг е. Тези рекордни наградни фондове за шампионатите в страната – общо 500 000 лева, предходната година осигурихме напълно от сътрудници.

- Има ли стратегии за финансиране на гении за участия и лагери в чужбина?

- Няма. Клубовете аплайват непосредствено в министерството или в програмата Еразъм плюс. От наша страна може да създадем семинар, както и обмисляне, да осведомяваме хората по какъв начин и за какво. Въпреки че в случай че си в бизнеса, би трябвало да знаеш.

- Но федерацията финансира, до каква степен знам, това надарено момиче Росица Денчева, което взе трето място на „ Ориндж боул “ през декември?

- Не сме оповестили, само че Денчева и Йоана Константинова ще бъдат подкрепени за чужбина, те са в програмата ни като националки. Но не може на 100% да осигурим финансирането им. Само няколко федерации в света имат сходна опция.

При нас е композиция сред клуб, родител, спонсор, федерация. Но се къса нишката, както споделих. Родителите дават, клубовете и треньорите постоянно не вземат участие. За треньора състезателят е златна кокошка. Но дали се работи професионално – много подозрително. На доста малко хора бих дал децата си за упражняват, няма да ме харесат за това изявление, само че е по този начин.

- По какви критерии се избират тенисистите, на които се оказва помощ?

- Решава си треньорският съвет, не се бъркаме. Пари за повече няма. Осъзнаваме, че би трябвало сменим модела. Не единствено финасирането на страната да намалее до 40%.

Има хрумвания за балкански лиги, телевизионни права към тях. Тоест, да създадем артикули, които да са продаваеми. Без малките екрани, лайвстриймове, не става. Това да молим познати и да им сложим паното до корта – завърши. Никой не се интересува. Всеки желае нов артикул. Ние като български пазар не сме атрактивни. Трябва да се обединим на балканско равнище или най-малко 3-4 страни.

В Германия, да вземем за пример, вървят шампионати на ветерани – над 45, 55 години. Гледат ги хората. Пример даде Янко Типсаревич, който направи 8 шампионата в Източна Европа, само че коронавирус пандемията му попречи да разшири плана. Няма да открием топлата вода.



Цъфа със Стоичков и тенис звездата Вавринка в Маями

- Друг проблем е с незаконните залози в тениса, има ли ги у нас?

- Бетингът е обикновено нещо, когато е законен. Другите са неприятните. Има задгранична платформа, която работи с клубовете. За нея става въпрос и на последната ни среща в Пловдив. Има представител на органите на реда, с който работим тъкмо по незаконните
залози, с цел да е чист спортът ни.

- Ще остане ли шампионатът „ Sofia open”?

- Зависи от страната, не мога да предсказвам. 6 години го крепим. Имат цялостно доверие хората, питат ни – вършим ли го? Не мога да ги неистина, тъй като получават оферти за милиони от Берлин и да не споделям още кои градове. Тук страната дава 500 000 лв., които незабавно „ излизат “ назад. Само наемът на залата гълта множеството. А хората си мислят – тези въртят милиони на шампионата.

- Новият министър на спорта какво мисли по тематиката?

- Не съм приказвал, има си екип от 3-4 души, които са подготвени незабавно за диалог. Хората, които държат лиценза за шампионата, също са отсреща, ние не сме пречката. Но въпросните хора са останали разочаровани от неизпълнени задължения през годините. Не желая да влизам в детайлности.

Този шампионат е най-гледаното в международен ефир спортно събитие от България. Изключвам някой футболен мач на националите, като с Италия, да вземем за пример. Излъчва се от Китай до Съединени американски щати.



- Може би една от аргументите страната да не се ангажира още с финансиране е отсъствието на Григор Димитров последния път?

- Григор Димитров имаше подписан контракт за шампионата 2020 година още преди следващата вълна на коронавирус. Там има най-различни фактори – стратегия, въодушевление. Но в действителност, когато един път участваш, след това не, след това подпишеш, пък не участваш…

Редно е страната да дефинира дали шампионатът е приоритет, може би пък нашето мнение не е вярно. Трябва да влязат и туризъм, и община, и Григор с екипа си. Нямам нищо срещу. Звезди като Циципас и Джокович също получават от страните си или общини терени и т.н, с цел да съставляват родините си. Доколкото знам, и Григор има предложение. Ние единствено подсигуряваме шампионата механически. Нека го има, да влязат българчета с уайлд кард, да гледат дребните тенисисти гратис.

- Вече имате съществено лоби в лицето на министъра на културата Атанас Атанасов, който даже играл двойка с Григор като младеж в Хасково?

- Прочетох, само че не го познавам персонално. Знам колежа му в Съединени американски щати, дребен, само че добър до бакалъврска степен. Там даже играеше едно момче от познато семейство – български емигранти в Калифорния. Май са били дружно.

Тенисът постоянно има лоби, само че постоянно е оставал неразбираем. Винаги са го играли авторитетни хора. Сега към този момент се изкриви. Традициите изчезват, гони се единствено облага. Това обаче не радва федерацията. Няма ги старите треньори и скаути да палят децата. Родителите хвърлят доста пари. Клубовете дано имат независимост на деяние, само че дано и съблюдават някаква хигиена.

- Да не изпуснем момента с известността на тениса у нас, защото лицата му Цвети Пиронкова и Григор Димитров към този момент не са първа младост за професионален спорт?

- Цвети и в този момент взе участие в стратегия, въпреки че съгласно мен се кара както досега, постановат се ограничавания. Затова и не получи медийно отразяване. Цвети е отличен образец. Никога не е отказвала да оказва помощ в популяризирането, до момента в който получаваше финансиране от федерацията. И двамата с Григор могат да дадат още доста.



Вижте, ние не сме тенис мощ. Трябва да създадем базата като състезатели. А който желае да се развива, да отива в чужбина по образеца на Григор, Циципас или Сафин, тъй като не е единствено България. Това е по-лекият модел. Да се договаряме с академии, да намираме средства, пък към този момент оттова нататък мениджърските организации да ги поемат тенисистите.

- Започва нов сезон, несъмнено, фокусът е в „ Аустрелиън оупън “. Какви са възможностите на българите – Виктория Томова, Митко Кузманов и несъмнено, Григор Димитров?

- Митко направи хубава подготовка. Очаквам резултати и при него, и при Григор. Идва нова вълна изпод. Чувам, че доста съществено работят, отдадени са на тениса. Нека не изреждам имена, само че са 10-12 изключителни съществени деца, в това число и от Пловдив. Нека не неистина – тук няма да станат. Трябва да отидат в чужбина, там е друга мелницата.

 В Пловдив порастват страхотни деца, само че им би трябвало мелницата на чужбина, уверен е тенис величието

Но и в този момент имаме капацитет. Шиникова без травми щеше да е в топ 100. Много малко й би трябвало. Томова и Кузманов също. Те също се нуждаят от лагери в чужбина, тъй като тук остави, че няма треньори, само че няма и против кого да играят.

Надявам се - Григор да се върне в Топ 10. Реално е. Ако е здрав и играе още 3 години, може и по-нагоре.

- Имате и нов пост в интернационалния тенис, само че пък към този момент не сте вицепрезидент на Българския олимпийски комитет, уговорките ли ви накараха да се откажете?

- Да, изрично. Даже ще понамаля и другите, тъй като доста ми станаха. Имам сътрудници в тениса, които са по олимпийските структури. Когато има потребност, постоянно ще оказа помощ на Стефка Костадинова, на БОК.

Визитка

Стефан Цветков е роден на 20 април 1970 година в София. Републикански първенец по тенис, след това началник и президент на федерацията. Занимава се с бизнес, фамилен, с две деца.

Цъфа, както го назовават всички, е българинът с най-високи постове в международните тенис организации. От 2015 година е член на Борда на шефовете на Международната тенис федерация (ITF). Председател е на комисията за развиване на веригата за дами ITF Women’s Circuit, член на комисията на спортистите към ITF, бил е вицепрезидент на Европейската тенис асоциация (Tennis Europe) и понастоящем е неин доживотен почетен консултант.

Той е уредник и Турнирен шеф на най-голямото съревнование по тенис, провеждано до този миг в България – Турнира на шампионките на Женската тенис асоциация (WTA) – при трите му издания в интервала 2012-2014 година

През 2015 и 2016 година е турнирен шеф на женския - WTA TEB BNP Paribas Istanbul Cup, и на мъжкия - ATP TEB BNP Paribas Istanbul Open, в Турция.

Председател на организационния комитет на шампионата от сериите АТР 250 - Sofia Open, от 2018 година
Свързани вести Стефан Цветков: Пловдив би трябвало да е столица на тениса

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР