Става въпрос за т.нар. украинска помощ, която се дава на

...
Става въпрос за т.нар. украинска помощ, която се дава на
Коментари Харесай

Росен Костурков: Протестиращите животновъди искат да получат всич...

" Става въпрос за така наречен украинска помощ, която се дава на нашите земеделци, с цел да се понижи резултатът от войната в Украйна върху тях. Има 39 млн. лв., които занапред ще бъдат дадени на българските земеделци и животновъди. Това е излишък. До момента, всички, които са кандидатствали за тази помощ и са били утвърдени, са я получили.

 

В този излишък от 39 млн. лв. влизат и спомагателните 5 млн. лв., тъй като увеличихме тавана на тази помощ - от 250 000 евро на 280 000 евро. Тези пари - 39 млн. лв. - държавен фонд земеделие пое ангажимент да ги разпредели доникъде на декември ", заяви Костурков в ефира на Българска национална телевизия.

 

Земеделци и животновъди през вчерашния ден излязоха на митинг. Браншови организации желаеха оставката на отрасловия министър Кирил Вътев. Преди два месеца митингите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума сред браншовите организации и кабинета, само че през днешния ден хората още веднъж се събраха на митинг, тъй като съгласно тях обещанията са нарушени, а настояванията им не са чути. Те не желаят помощи, а полагащите им се по закон обезщетения.

 

" Проблемът на протестиращите, за който те недоволстват, е да няма подобен таван. В случая - огромните животновъди да получат всичките пари. Те не желаят да се разделят на дребни и огромни. В Европейския правилник обаче доста ясно е записано, че има таван на подпомагането за едно стопанство, който беше 250 000 евро до преди седмица, по наше гледище таванът е вдигнат на 280 000 евро ", сподели Костурков.

 

" В България млечното говедовъдство получи сред 400 и 500 евро на глава животинска единица помощ поради войната в Украйна. За съпоставяне в Австрия това число е 40 евро, в Румъния е 110 евро. Ние сме дали доста по-висока ставка национална помощ спрямо доста други европейски страни. В Полша не подкрепят млечното отглеждане на животни поради Украйна ", добави той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР