Става дума за едни пари, а не за принципи и

...
Става дума за едни пари, а не за принципи и
Коментари Харесай

Нинова: Днес изборът е между две алтернативи – задкулисие или стабилност, социална справедливост и растеж

Става дума за едни пари, а не за правила и диспути за стопанска система, съобщи вицепремиерът по време на разискванията на вота на съмнение

Изказване на Корнелия Нинова, вицепремиер, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия, по време на дебатите по вота на съмнение към държавното управление

Днес официално водим полемика за избор на съмнение за финансова и икономическа политика, тъй като от числата и данните, които бяха изнесени в начало на деня излиза наяве, че избор за неуспех в икономическата политика тъкмо в този момент, е много несъстоятелна рекламация.

Преди малко получих още един мотив за какво тези диспути са просто официални – множеството от българските жители схванаха, че става дума за едни пари, за никакви правила и диспути за стопанска система.

Смятам, че повода за настояването на събаряне на кабинета е това, че подмолният се видя застрашено, тъй като смяната стартира, и тъй като вижда единственото избавление за себе си в свалянето на този кабинет и връщането на статуквото.

Основната нишка, която се прокрадва, е че кабинетът Петков би трябвало да си отиде, тъй като при Борисов се управляваше по-добре страната и бяха по-добри финансите и стопанската система.

Реших да показва на вашето внимание сравнението сред този кабинет и Борисов. Бяха показани съпоставения с Европа, бяха показани съпоставения вътре в предходни интервали, аз съм извадила съпоставения Борисов и в този момент. За един и същи интервал по този начин, както се прави професионално в тези случаи – първото тримесечие на 2021 година, а вие заключете с какво този кабинет е толкоз неприятен, че би трябвало да си отиде, с цел да се върне Борисов, както пишете в претекстовете.

– БВП първо тримесечие на 2021 Бойко Борисов – минус 1.8 спад в Брутният вътрешен продукт. Брутен вътрешен артикул първо тримесечие на 2022 – плюс 4.

– безработица: Борисов – 6.1, безработица в този момент – 4.6.

– промишлено произвеждане: Борисов – 109%, в този момент – 126%.

– директни задгранични вложения: Борисов – 244 млн., в този момент 883 млн.

– експорт: Борисов – 16.7, в този момент – 33.6.

Бих желала да доклада още една разлика сред тези съпоставения, числата приказват сами за себе си. Онова време нямаше война, нямаше рецесия с енергийните доставки, нямаше растеж на цените. Да, имаше Ковид, само че Ковид имаше и при започване на тази година. Значи към Ковида прибавете още четири рецесии и вижте сравнението. Мотивите на вота да си върви държавното управление Петков, с цел да се върне Борисов, са не просто несъстоятелни, те са арогантни.

Уважаеми български жители, не можем да не отчетем, че имаме два открити въпроса. Да, макроикономическите индикатори, финансовите индикатори на страната са постоянни, бъдете спокойни, България е финансово постоянна стопански добре разрастваща се, макар всички условия, вън и вътре в страната. Но имаме открити въпроси.

Първият – растежът на цените, обедняването, неравенствата, намалялата покупателна дарба и вторият – справедливостта.

Българското държавно управление предприе ограничения за битка с този първия проблем – ограничения, които съперниците ни подлагат на критика, само че са ограничения, въведени в целия свят и цяла Европа – унищожаване на данък на горива, понижаване на Данък добавена стойност на храни, поддръжка на бизнеса с обезщетения на тока, поддръжка за младите фамилии, увеличение на приходите на пенсионерите, едни и същи. Нашите съперници хвалят ситуацията в Европа, а подлагат на критика нас за едни и същи неща.

Ние, като съдружен сътрудник в държавното управление, сме задоволени от това, което се случва по тази тематика – приходи, беднотия, обществени неравенства. Благодаря на съдружните сътрудници за тяхната обществена сензитивност, тъй като в ограниченията, които държавното управление предприе, изразяващи се в 20 милиарда, 1/3 от разноските на Брутният вътрешен продукт в обществена политика през април и още 2 милиарда в този момент, са същинското обществено лице на това държавно управление. Ние сме удовлетворени, тъй като 6 години се борим с тях като съпротива да има безвъзмездни детски градини и най-сетне тях ги има, това е наша политика години наред.

И освен това – тези родители, които не можаха да си обезпечат детски градини за децата, получиха обезщетение предходната седмица.

Ние сме удовлетворени, тъй като многогодишната ни борба за увеличение на майчинството и развъждане на дете за втора година към този момент е реалност – 10 години се борим – за 6 месеца е реалност.

Ние сме признателни, тъй като многогодишната ни борба за увеличение на пенсиите – 10 години не стана, за 6 месеца е реалност.

Знам, че е доста мъчно и никой в тези времена не приказва за просвета, само че спомняте ли си, уважаеми народни представители от ГЕРБ, какъв брой време ни лиши като съпротива да ви убеждаваме какъв брой потребно нещо е културният чек? Твърдяхте, че не е. Е, културният чек към този момент е реалност, тъй като ваучерите от 1 милиард и 200 милиона за служащите за храна, ток и парно могат да се употребяват и за културни мероприятия.

Ние сме удовлетворени, тъй като борбата ни за диференцирано Данък добавена стойност за храна, въпреки единствено за самун, към този момент е реалност и към този момент се ползва.

Доволни сме, че всяко семейство ще бъде обезщетено с цените и намаляването на акцизите на горивата и несъмнено като министър на стопанската система да кажа нещо, защото се изговориха доста неща от хора, за които съм сигурна, че в последните месеци не са виждали жив предприемач или притежател на дребна и междинна компания онлайн. Да ви кажа по какъв начин е в разговор с тези хора. Българската стопанска система има напредък от 4% за първото тримесечие с помощта на две неща – поддръжката на кабинета за българския бизнес и с помощта на техните старания на бизнеса да запазят работни места и да не закриват компаниите си. Това беше взаимно изпитание в разговор, в голям брой срещи в Министерство на стопанската система и промишлеността с работодателите. Аз ги приветствам и им благодаря за този доброжелателен разговор и за програмата, която дружно изготвихме, с цел да спасим българската стопанска система и да запазим българските работни места.

Чуха се рецензии във връзка с инфлация, корупция и други тематики. Но желая да видите по какъв начин те са отразени в претекстовете. Нарекох един път тези претекстове политическа шизофрения и ще ви кажа за какво: Уважаеми народни представители, в претекстовете си твърдите: Няма ги парите по Плана за възобновяване и резистентност и по тази причина държавното управление би трябвало да си отиде. Само че държавното управление като си отиде парите няма да ги има още една година. Хем констатирате, че е уязвимост, че ги няма, хем желаете да падне държавното управление, с цел да ги няма още една година.

На второ място – няма поддръжка за бизнеса за ВЕИ-ата и имало лобистки ползи. И в това време желаете да падне държавното управление, с цел да не мине Закона за енергетиката, който ви чака в комисиите. В този закон се изземват свръхпечалбите на сдруженията и се дават на бизнеса. Това не е ли някакво раздвояване на личността? Не се случват едни хубави неща, дайте да ги махнем тези хора, с цел да продължат да не се случват още 6 месеца и да хвърлим в безпорядък и в политическо безвремие страната.

Трето. Уважаеми от Има Такъв Народ, Тошко Йорданов сподели, че повода за овакантяване на обединението била Северна Македония. Само че очевидно не си е чел претекстовете на вота. Уважаеми сътрудници, една трета от претекстовете във вота на съмнение са против енергийната политика на държавното управление. „ ИТН ” ще поддържат избор на съмнение за енергетика, където те имаха министър 6 месеца и нито за един път не се разграничиха от тази политика в енергетиката. А в този момент ще гласоподават против личния си министър.

Разбирате, че това което се приказва тук, не са същинските претекстове за настояването на оставката на кабинета. Това, което се разигра доскоро сред сътрудниците от Министерство на регионалното развитие, премиера и финансовия министър беше грозно. Но изрично се опълчвам против опита да сложите леке корупция на цялото държавно управление. Категорично се опълчвам на опита да ни препишете това, против което се борим – ще ви кажа по какъв начин. Има разлика сред Българската социалистическа партия и „ ИТН ”. Има разлика сред Министерство на стопанската система и промишлеността и Министерство на регионалното развитие.

Уважаеми български жители, това което се случва в пътищата едно към едно се случва и в язовирите. Помните ли едни 500 милиона за ремонта на един язовир? Аз не постъпих като сътрудниците от „ ИТН ”. Не отидох да им превивам ръцете: Дайте ми още 500 милиона, с цел да продължа да сипвам пари в бездънната каца на корупцията и кражбата. Аз извиках АДФИ и Сметната палата. Ето ги отчетите. Така се прави в правова страна. Там където държиш на институциите викаш институциите и те се произнасят. Не отиваш в тъмни стаички да се пазариш за още 3 милиарда, с цел да ги налееш в същите обири, в които и до момента са отивали. И ето: в този момент ще ви потвърдя за какво мафията, статуквото, олигарсите и крадците въстанаха против държавното управление. С документи. Не с смс-и, не с секрети диалози. Защото това е Народно заседание, където се прави политика. Това не е изповедалня.

Доклад на Сметната палата, който споделя следното: Строителните работи на тестваните язовири не попадат в дефиницията на настоящ ремонт, а попадат в дефиницията на главен ремонт. Нямат издадени изискуеми от закона строителни бумаги. Нямат утвърдени планове и позволения за градеж – т.е. градежите са противозаконни. Спрях ги и отиват в прокуратурата.

В резултат на случилото се на „ Монтажи ” ЕАД са предоставени обилни по мярка финансови запаси, без да са надеждно обезпечени и без да са налице изискванията на направени и утвърдени механически планове и количествено-стойностни сметки за фактическото започване на ремонтните действия. Договарянето и заплащането на задатъци, представляващи 100% от активността. 100% задатък с един ремонтиран язовир. Не би могло да се характеризира като съответстващо на пазарните условия, не кореспондира с правилата на успеваемост и изгодност при разходването на обществени средства и съставлява машинация по Наказателния кодекс. Спирам го и отиде в прокуратурата.

При възлагане на ремонтните действия не са прилагани реда и изискванията за осъществяване на публични поръчки, присъстващи в закона. При подписване на договорите не са спазени правилата на гласност и бистрота. Не са оповестени за присъединяване в обществено оповестени конкурсни процедури и условия.

Гаранция за осъществяване – защото в застрахователните полици и общите условия към тях е посочено, че застрахователя не дължи обезщетение при положение, че лицата са свързани, то застраховки не се дължат. 100% предплатено, на противозаконни градежи, на свързани лица – не съм желала 3 милиарда, с цел да ги продължа. В прокуратурата.

Нещо, забавно, което несъмнено вълнува перничани – за обект с предмет спешно създаване на водопровод от Мало бучино до гр. Перник в едно с помпена станция-резервоар, за спешно водоснабдяване на Перник – не е издадено позволение за градеж. Строителството не е приключено. И без значение от миналите пробни тествания спешният тръбопровод не се употребява. По този метод не са подхванати ефикасни и неотложни дейности в помощ на популацията на Перник. Изпълнението на строителните работи без подписан контракт с възложителя, както и подписването на актове и протоколи по време на строителството от лице, което не е участник в строителния развой съставлява машинация по реда на член 209 от Наказателния кодекс. Водопроводът на Перник отива в прокуратура.

С изцяло превъзлагане на дейностите, по друга тематика – „ Екоинженеринг ” и рекултивация на мини, с изцяло превъзлагане на дейностите са заобиколени наредбите на Закон за обществените поръчки, като трети лица са получили осъществяването на поръчката. Предоставен им е обществен финансов запас без същите да са взели участие въобще при провеждането и възлагането на дейностите. И по този начин нататък, и по този начин нататък.

Уважаеми български жители, през днешния ден изборът не е сред това дали е добра икономическата политика и финансовата обстановка, през днешния ден изборът е сред две други възможности. Имаме партийна опция – ГЕРБ, “Има подобен народ “, Движение за права и свободи и “Възраждане “, които гласоподаваха срещу бюджета на държавното управление. Това е най-силният знак кой е съпротива, те гласоподаваха срещу, те гласоподаваха за свалянето на Никола Минчев, т.е. имаме този партиен блок. Но имаме ли обществена, икономическа, финансова опция, има ли опция на битката с корупцията? Нито за минута не чухме предложение. Добре, това държавно управление си отива, какво оферирате? Каква неинфлационна мярка оферирате? Да не се дават приходи на хората, да се спре помощта на бизнеса, кажете? За вас всичко е проинфлационно, имате право, на друго мнение, само че кажете какво оферирате, каква е алтернативата? Искате само разрушително този кабинет да си отиде, с цел да можете да се обедините и да спрете стартирана смяна.

Уважаеми български жители, изборът нагледно е сред двете папки, сред техните корици стоят 1 милиард и 200 милион лв. откраднати от Сметната палата и от Агенцията за държавна финансова ревизия. Г-н Гешев, стоят на вашето бюро от доста време, какво става? И нагледно казано другата директория, която е финансова непоклатимост, стопански напредък, обществена политика и продължаваща битка на правдивост за унищожаване на остарелия модел на ръководство – олигархичен, подмолен, разрушителен за България.

Изборът е ваш, уважаеми български жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР