Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Компаниите с най-нисък дълг: Когато застоят не е нещо лошо

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. На върха на подреждането на огромните компании с малко заеми са търговци и зрели индустриални сдружения. В топ 300 отговорностите порастват със 7 милиарда лева, само че аналогично е нарастването и на капитала. Сред мощно задлъжнелите компании доминират държавни и общински сдружения.
В края на епохата на ниските лихви и изобилния заем едрият бизнес в България резервира релативно постоянна кондиция, без да се впусне в неразумно дългово финансиране. Поне за това приказват данните за 300 най-големи компании по доходи в страната - малко над 7 милиарда лева растеж на отговорностите през 2021 година до общо 63 милиарда лева, само че и подобен растеж на капитала им с 6.3 милиарда лева Така съотношението дълг към активи остава на практика без смяна - 52%, което подхожда по-скоро на умерено консервативно прилагане на ливъридж.

Това, несъмнено, е добра вест по няколко линии. От една страна, идното повишаване на лихвите в по-малка степен ще се отрази върху представянето на фирмите през 2022 година, а от друга, това ги прави банкируеми даже и в по-предизвикателни условия и те ще могат да продължат да употребяват оборотно финансиране, а даже и при потребност да го усилят.
Пълната ранглиста е налична за читатели с деен Капитал абонамент Автор: Капитал Реклама
Средните стойности обаче няма по какъв начин да са показателни и естествено има както компании, които на практика не употребяват заемен запас, по този начин и такива, при които равнищата може да са тревожни. Точна рецепта за идеалното съответствие няма, а и в другите браншове допустимите равнища варират.
Консервативните отличници
Дружествата, които съвсем не употребяват заеми и отговорностите им са по-скоро настоящи, могат да се разделят на няколко групи. Така да вземем за пример отпред на класацията е " Салина 7 " - дистрибутор на горива, масла и батерии, който обслужва най-вече огромни корпоративни клиенти. Компанията е дребна откъм личен състав и действително е по-скоро медиатор, стъпващ на положителни взаимоотношения и обслужване, който няма потребност да блокира огромен оборотен капитал в наличия.

Почти всички други в горните места по ниска задлъжнялост също са разнообразни търговци. Сред тях по значимите като обороти и активи са веригата за играчки Jumbo и вносителят на Peugeot " София Франс ауто ".

Другите типични представители на топ 50 по най-нисък дълг са зрели компании, които генерират стабилен паричен поток, задоволителен за нужните вложения. Тук влизат да вземем за пример добивни компании като " Елаците мед " и " Каолин ", циментовите фабрики в Девня и Златна Панега, фармацевтични сдружения като " Балканфарма " и " Софарма ", снабдители на съоръжение и програмен продукт за хазартния отрасъл като " Амюзнет интерактив " и " Евро геймс технолоджи ".
Реклама
При фирмите, които са част от огромна задгранична група, значително по какъв начин ще наподобява салдото им зависи от корпоративната тактика под каква форма да идва финансирането от централата - дали като капитал или като заеми. Затова и мъчно може да се види някаква отчетлива взаимозависимост по браншове.
На негативния полюс
От другата страна в самобитната антикласация има компании, където задълженията надвишават в пъти капитала. Това типичен е знак за свръхзадлъжнялост и евентуални ликвидни проблеми, въпреки че най-малко в някои случаи може да има съответно пояснение с модела на активността.

Добър знак е, че от топ 300 фирмите едвам 5 са с негативен капитал. Ако се изключат те, най-задлъжнялото сдружение е операторът на столичното метро " Метрополитен ", който при едвам 1 млн. лева личен капитал има близо 3 милиарда лева пасиви. Тук обаче не става толкоз въпрос за действителни заеми, защото метрото в огромната част се строи с евросредства и огромната част от тази сума в докладите на компанията е класифицирана като безплатни средства, предоставени от страната.

Друга компания с хиляди проценти ливъридж и още веднъж с държавно деформиране е " Автомагистрали ", през която минаха доста от средствата (и скандалите) към инхаус възлагането през предходната година. При нея обаче също не става дума за същински задължения, доколкото пасивите й са най-вече задатъци от АПИ за градеж на пътища, които тя на собствен ред превъзлагаше на строителни компании, заобикаляйки условията на Закона за публичните поръчки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР