Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите компании за машини и оборудване: Частици вирус

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. След непрекъснатия напредък през последните години пандемията през 2020 година донесе спад на приходите в бранша за машини и съоръжение. Най-засегнати бяха производителите на автомобилни съставни елементи, които са и най-вече в класацията. Има и компании първенци като производителите на колела.
Един от най-динамичните браншове на стопанската система - машини и съоръжение се развиваше бурно през последното десетилетие, като в него навлизаха нови вложители и се разширяваха настоящи производства. Но 2020 се оказа годината, в която на невиждания напредък беше комплициран край, и то не толкоз поради пазарни и стопански аргументи, а поради пандемията. Все отново причина за оптимизъм има, тъй като фирмите в него последователно възвърнаха производствата си и чакат по-добра 2021 година В която пък ги удари друга рецесия - дефицитът на чипове за автоиндустрията.

През 2020 година приходите на водещите 40 компании в промишлеността са намалели с малко над 5% до 8.11 милиарда лева след рекордната предходна година. Най-видимият спад е при производителите на автомобилни съставни елементи, които са близо половината от топ 40. С дребни изключения всички от тях регистрират по-нисък оборот. Избухналата напролет на предходната година пандемия спря доста фабрики за коли в цяла Европа и се отрази на веригата на доставки. В България доста от производствата също краткотрайно затвориха, само че бързо се върнаха към въпреки и по-малки поръчки от европейските си сътрудници. Над 250 са фирмите в страната, които работят за автомобилната промишленост, с доходи над 6.5 милиарда евро и 65 000 заети съгласно данни на браншовата организация " Аутомотив клъстер България ".
Шампионското трио
Настъпилото закъснение в автосектора докара и до нов водач в секторната ранглиста за машини и съоръжение. След като преди четири години беше номер 1, в този момент на първата позиция се завръща немският производител на хладилници " Либхер-Хаусгерете Марица ". Компанията не спря произвеждане през предходната година и съумя сполучливо да реорганизира процесите си, като за първи път надвиши доходи от половин милиард лв. - 503 млн. лева, с над 10% повече от предходната година. Скокът на оборота се дължи на множеството поръчки през предходната година, довели и до наемането на още 200 нови чиновници в производството. Някои екипи пък минаха към отдалечена работа. Компанията е нараснала и облагата си. След решението за нахлуване в България преди 22 години Liebherr построи и втори цех в пловдивския си комплекс - за произвеждане на климатични системи за влакове. През предходната година това звено има 53 млн. лева доходи, което е годишен растеж от 17%, само че още е на загуба. Затова пък при започване на юли немската група записва трето сдружение в България - " Либхер - конкрийт технолоджи Марица ", с предмет на активност произвеждане на машини за бетон и насипни товари. Нагласите са, че това е знак за нов, трети, цех до Пловдив.
Автор: Капитал
Втори е водачът от последните две години - " Сенсата технолоджис България ", която е благосъстоятелност на американската Sensata Technologies и има фабрики в Ботевград и Пловдив, както и бизнес център в София. Групата е отчела спад в главните си индикатори - оборота (с 8% до 481 млн. лева.), облагата и чиновниците. През 2019 година компанията усили потенциала си в България, където създава датчици главно за автомобилната промишленост. Именно свиването на производството на коли през предходната година се отрази и на резултатите й. Положителен факт е и че след намаляването на чиновниците през 2020 година през 2021 година личният състав още веднъж стартира да пораства и има много отворени позиции за заводите в Ботевград и Пловдив. В същото време компанията е подвластна и от доставките на съставни елементи за чипове в световен проект, където най-малко на този стадий има огромен дефицит.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
На трета позиция е различен снабдител на автомобилни съставни елементи - " Теклас - България ", която е дъщерна компания на турската Teklas и създава съставни елементи от каучук, пластмаса и метал за автомобилната промишленост. През последните години групата беше един от най-активните вложители в бранша за авточасти и непрекъснато усилваше производството си. Основната активност е в Кърджали, а компанията има фабрики и в Крумовград, Момчилград, като през предходната година приключи фабриката си и във Враца. Макар значително да понижи продукцията си в първите месеци на затварянето, след това " Теклас - България " възвърне потенциала си и приключи 2020 с напредък от 2% на оборота си до 464 млн. лева Това прави компанията една от дребното играчи в автомобилните съставни елементи с покачване на бизнеса през м.г. Печалбата й пък е най-високата в класацията - 72 млн. лева (макар и да не е водач по рентабилност).
И аз карам... колело
Оптимизъм има в различен сегмент, който за поредна година продължава да пораства - производството на колела. Не по този начин изглеждаше картината при започване на годината, когато поради забавените доставки от Китай и Тайван българските компании бяха принудени да забавят доставките си за огромните пазари в Европа. В същото време търсенето доста се усили поради интереса към различен превоз в пандемията. Впоследствие производителите съумяха да възстановят потенциала си и по този начин България остана измежду най-големите снабдители на колела в Европа.
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал PRO Автор: Капитал
В тазгодишната секторна ранглиста на " Капитал " още веднъж участват трите огромни локални играча - " Крос ", " Макском " и " Лидер-96 ", които реализират общи доходи 740 млн. лева Първата се подрежда незабавно след топ 3 и регистрира рекорден оборот - 405 млн. лева Над 90% от направените в България колела са за експорт, като най-големите пазари са Германия, Нидерландия, Англия, скандинавските страни и други Все по-значителен дял от производството и износа заемат електрическите байкове, като българските сдружения работят за известни марки като подизпълнители. Хубавото е, че търсенето и в България се усилва, въпреки продажбите да са доста по-малко от тези за експорт - към 100 000 колела.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР