Статистиката показва, че сред държавите, в които живеят най-много столетници,

...
Статистиката показва, че сред държавите, в които живеят най-много столетници,
Коментари Харесай

5 съвета за здравословен и дълъг живот

Статистиката демонстрира, че измежду страните, в които живеят най-вече столетници, попадат Япония, Китай, Уругвай и Пуерто Рико.

Всъщност най-възрастният човек, живял до момента, е точно от Япония. Това е Кане Танака, която умря предходна година на 119-годишна възраст. Тази година пък си отиде французойката Люсил Рандон, известна още като сестра Андре. Тя издъхна на 118-годишна възраст.

Според Eat This, Not That именно от нея можем да почерпим мъдрости и ентусиазъм за многогодишен живот. Защото до момента в който актуалния метод на живот изисква да си храним здравословно и да спортуваме постоянно, то съгласно сестра Андре диетата и придвижването не са всичко.
 Снимка 628512
Източник: iStock

Да, нито едно от двете не трябва се подценява, само че съгласно Дейвид Тавела, която е работила в старческия дом, в който е живяла старата французойка, тя е си е позволявала по малко вино всяка вечер. А също и шоколад.

За дълголетието обаче способстват и обществените и екологични фактори на средата, в която живеем. Проучване доказва, че хората, които живеят в региони, в които придвижването пеша е елементарно, налично и се предизвиква, е по-вероятно да доживеят до по-напреднала възраст.

Вътрешната ни настройка към всичко, което ни се случва всекидневно, също е от огромно значение. Едва ли за някого е изненада, че столетниците са положителни и спокойни хора, които с времето са се научили да се въздействат все по-малко от стресови обстановки.
 Снимка 628513
Източник: iStock

Вече споменахме какъв брой е значимо да се храним здравословно и уравновесено, само че се връщаме назад към тематиката с уточнението, че пожеланото " мезе " от столетниците са ядките - и по-специално фъстъците. За потреблението на фъстъци се счита, че има отношение към по-малката възможност от развиване на сърдечни болести, както и по-ниския риск от смъртност.

Движението също е един от основните фактори, които оказват влияние върху продължителността на живота на човек. Добрата вест е, че е не нужно да се затваряме във фитнес залата с часове и да гоним избрани резултати - задоволително е да си изберем спорт, който ни доставя удоволствие и да го практикуваме постоянно. Независимо дали това е тенис, плуване, джогинг или друго, значимото е да се движим - с умерена активност, само че няколко пъти седмично.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР