Стартира процедурата за 2022 г. за попълване на Националната система

...
Стартира процедурата за 2022 г. за попълване на Националната система
Коментари Харесай

Търсят нови живи човешки съкровища

Стартира процедурата за 2022 година за попълване на Националната система " Живи човешки съкровища - България ", оповестиха от Министерството на културата.

Ов ведомството изясняват, че поддържането на системата цели запазване на значими за България и нейната просвета познания, действия и умения на общности, групи и обособени лица, тяхното предаване на идващите генерации посредством неофициално и официално обучение, както и да обезпечи тяхната видимост посредством обществено самопризнание на национално и интернационално ниво.
 Неков: Виненият туризъм да бъде предпазен като нематериално културно завещание
Неков: Виненият туризъм да бъде предпазен като нематериално културно завещание

Консумацията на вино в България е сред 110 000 000 и 120 000 000 литра годишно, като вносът е до 5 200 000 литра

Процедурата се състои от два стадия - регионален и народен. Право на номинации имат националните читалища, общински, районни и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на активност в региона на нематериалното културно завещание.

Областният стадий ще се провежда в интервала юли - септември от регионалните администрации. Постъпилите кандидатури ще бъдат оценени от експертни комисии със експерти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на районните музеи, краеведи и други специалисти в областта на нематериалното културно завещание. Протоколите от работата на регионалните комисиии и цялостните досиета на селектираните за националното равнище кандидатури ще постъпват в Министерството на културата до 30 септември.
 Пълна злополука при опазването на недвижимото културно завещание
Пълна злополука при опазването на недвижимото културно завещание

Незавидна обстановка със съхраняването на историческите обекти регистрира шефът на НИНКН

Избраните на регионално равнище " живи човешки съкровища " ще бъдат показани на формалната интернет страница на Министерството на културата и в уеб страниците на регионалните администрации.

През октомври национална комисия ще разиска излъчените регионални кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на определените нови детайли в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР