Стартира един от най-смелите опити на света да се справи

...
Стартира един от най-смелите опити на света да се справи
Коментари Харесай

Как замърсяването на въздуха влияе върху телата ни?

Стартира един от най-смелите опити на света да се оправи със замърсяването на въздуха. От идващия понеделник хиляди водачи ще би трябвало да заплащат нова такса за влизане в централен Лондон, съобщи Би Би Си.

Целта е да се облекчи трафика на най-мръсните транспортни средства за понижаване на заболяванията и преждевременната гибел, породени от замърсяване на въздуха в градовете.

Инициативата идва, когато учените настояват, че въздействието на замърсяването на въздуха е по-сериозно, в сравнение с се е считало до момента.

Кметът на Лондон Садик Хан съобщи пред Би Би Си, че опасността от замърсяване на въздуха, която е най-много невидима за невъоръжено око, е "извънредна обстановка за публичното здраве ". Той добави: "Едно от нещата, които ме тормозят, е, че защото не можем да забележим частиците, азотен диоксид, не го възприемаме опасността съществено. "

През последните няколко десетилетия проучванията разкриха по какъв начин газове като азотен диоксид и дребни частици, известни като ПМ, могат да доближат надълбоко в тялото с заплаха от трайно увреждане.

Най-очевидните резултати са върху дишането ни - всеки, измъчен от астма, е по-вероятно да бъде изложен на риск, тъй като мръсният въздух може да провокира хронични проблеми и също да провокира припадък. За по-ясни доказателства 300 деца в столицата вземат участие в неповторими проучвания.

Децата носят раница за мониторинг на въздуха, особено издигната от компанията ''Дайсън'' и снабдена с принадлежности за премерване на азотния диоксид и най-малките частици, наречена PM2.5.

Проучванията демонстрират, че децата, които порастват в мощно нечисти улици, имат по-малък потенциал на белите дробове от тези в по-чистите региони - приблизително с 5% съгласно изследване в Лондон - ограничаване, което не може да се промени.

Замърсяването на въздуха може да изостри и други респираторни положения, в това число емфизем и продължителен бронхит, също по този начин се счита, че ракът на белите дробове също има връзка със замърсяването на въздуха.

Д-р Бен Барет от King's College London, който управлява проучването с раниците, споделя, че децата, родени в по-замърсена среда, са изправени пред по-големи провокации в живота. "Не е наложително да има избрана болест, която да развият, само че тялото им е по-малко способно да се оправи с провокациите. "

Друг метод на увреждане се открива, когато най-малките частици намерят пътя си към алвеолите, откъдето кислородът се придвижва в кръвния поток. Установено е, че частиците PM2.5 са задоволително дребни, с цел да създадат този преход, влизайки в сърдечно-съдовата система и циркулиращи в цялото тяло. Рисковете от това включват опцията за блокиране на артериите, увеличение на заплахата от инсулт, както и сърдечно-съдови болести и инфаркти. Освен това има доказателства, че частиците могат да доближат до мозъка, тъй че откривателите учат евентуалните резултати върху положения като деменция.

Голямо китайско изследване предходната година предложи връзка сред замърсяването и намаленото когнитивно здраве, до момента в който английско изследване, оповестено предходната седмица, допуска връзка с психотичните епизоди при младежите.

Според проф. Джонатан Григ от Университета "Куин Мери " в Лондон, водеща фигура в проучването на резултатите от замърсяването на въздуха върху децата, доказателствата за широкообхватни въздействия нарастват. "Ние сме изцяло сигурни, че замърсяването на въздуха е обвързвано с респираторни болести като астма и сърдечно-съдови болести със сърдечни пристъпи и инсулти, а след пет години ще бъдем по-сигурни за други положения като деменция и затлъстяване. "

Една нова област на проучване е търсенето на пояснение за какво бебетата в най-замърсените региони се раждат по-преждевременно и с по-ниско тегло спрямо тези, родени другаде. Малко изследване, което към момента е в ход, изследва плацентите и е разкрило черни точки, които наподобяват сходни на замърсяващи частици, видяни в белодробните кафези.

Един от откривателите, участващи в изследването установи, че се чака плацентата да обезпечи стерилна среда, тъй че съществуването на черните точки е било изненада.

"Ние знаем по какъв начин наподобяват замърсяващите частици, когато са в клетките другаде в тялото, изключително в белите дробове, а черните частици, които виждаме в плацентата, са доста сходни с формата и цвета си с тях, което ни кара да мислим, че може да са замърсяващи частици. "

Тяхното наличие не се свързва с преждевременното раждане или с по-ниско тегло при раждане, само че предлага вероятен механизъм.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР