Старши треньорът на националния отбор по баскетбол за мъже Росен

...
Старши треньорът на националния отбор по баскетбол за мъже Росен
Коментари Харесай

Росен Барчовски: Александър Везенков ще успее в НБА защото има страхотни качества

Старши треньорът на националния тим по баскетбол за мъже Росен Барчовски съобщи, че е благополучен от избора на Александър Везенков да одобри предизвикването на Националната баскетболна асоциация (НБА) и да се насочи към Сакраменто Кингс.



" НБА е извънредно нещо, тъй че аз съм доста благополучен. Имах някакво малко терзание, че няма да стане, само че в този момент съм доста удовлетворен ", разяснява Росен Барчовски в изявление за Българска телеграфна агенция.

" Изборът му е бил доста сложен, извънредно сложен. Трябва да направиш избор от едно място, където те боготворят като се стартира от притежателите, старши треньора, който ти е като татко, съотборници, аудитория, която е от най-великите в Европа. Изобщо място, където се усеща съвършено и е водач, и тимът му играе за първо място, а и със солидно възнаграждение. Сега това би трябвало да го напуснеш и да го смениш с една лига, където конкуренцията е зверска и там ще бъде с хора, доста от които няма да са чували за Евролигата и че е Най-полезен състезател на Евролигата. Ще би трябвало да се пребори, с цел да си вземе тази позиция. Точно тук е било решението ", сподели още Барчовски и добави:

" Аз не мисля, че финансите имат такова значение. Най-важното е предизвикването. Трудният му избор е изработен, всички сме удовлетворени, само че аз не считам, че рискът е толкоз огромен. Той ще успее, тъй като има страхотни качества, само че даже да не успее, ще се върне в Европа, където всички порти са отворени – от Олимпиакос, през Барселона, Реал Мадрид и така нататък Само да е здрав. "

Колкото до интереса и ролята на европейските баскетболисти в НБА в последните години, националният селекционер разяснява:

" Ръководствата и треньорите в НБА започнаха да гледат повече към европейските играчи и да имат малко повече доверие. Нямам подозрение в качествата на Александър Везенков просто, тъй като го познавам и съм работил с него. Той ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е отвън всякакво подозрение, със издържливостта си, скоростта, с която играе, със стрелбата – доста качества има. Въпросът е, че би трябвало да завоюва тези играчи, които не се дават елементарно. И би трябвало да ги накара да играят и за него, тъй като там да много егоисти. "

Попитан до каква степен България ще може да разчита през това лято на присъединяване на Александър Везенков в националния отбор за мъже, който през днешния ден стартира подготовка за идните предквалификации за Евробаскет 2025 и Олимпийските игри в Париж следващата година, Росен Барчовски отговори:

" Научихме новината по време на тренировката. Разбрах, че идва на следващия ден в България и ще пристигна да ни види, тъй че чакам на следващия ден да се забележим, да приказваме и допускам до понеделник ще имаме изясненост. Стои ми някаква вяра, само че съм реалист, рисковете са големи. Тук става въпрос дали клубът ще има предпочитание, а и самият той, тъй че чакаме изясненост. "

Барчовски разгласи, че е повикал още един нов състезател в състава - Константин Паисиев, а в първата подготовка присъединяване са взели осем баскетболисти.

" Ситуацията е доста динамична, през днешния ден започнахме 8 индивида. Утре би трябвало да се причисли Васил Бачев, а вдругиден Емил Стоилов. Борислав Младенов идва към 5-и юли, а също и Коди Милър-Макинтайър. Утре ще пристигна Васил Христов, с цел да разсъждаваме за Константин Костадинов дали ще върви на Европейското състезание за младежи, тъй като нямаме никакви високи хора. Това също следва да го решаваме. Повиках Константин Паисиев, който също ще дойде на следващия ден, с цел да може да сглобим някакъв подготвителен състав. В доста млад състав сме, само че това не ме тормози, тъй като още от първата подготовка виждам голямо предпочитание, а като има предпочитание, то компенсира и класа, и опит ", приключи старши треньорът на представителния тим на България.




Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР