Старопрестолна Плиска е домакин на първото издание на Етнофолклорния фестивал

...
Старопрестолна Плиска е домакин на първото издание на Етнофолклорния фестивал
Коментари Харесай

Плиска е домакин на първото издание на Етнофолклорния фестивал Черга

Старопрестолна Плиска е хазаин на първото издание на Етнофолклорния фестивал " Черга ". Организатор на събитието е  Националният историко-археологически резерват " Плиска ”.

Повече от 10 колектива показват пъстротата на фолклора на другите етнически групи – българи, турци, помаци, алиани, арменци. Сред най-силно приветстваните са капанците от поповското село Садина. Секретарят на читалището Илка Дечева споделя:

" Традициите са нещо, което се предава от баба на внуче. Трябва да ги вършим притежание на доста други хора, тъй като са в действителност доста красиви, доста мелодични и свързани с трудовия живот на капанците ".

Сред забавните посетители на фестивала са представителите на село Трънак. Кое стимулира групата от община Руен, споделя секретарят на читалището Емине Мехмед:

" Искахме да бъдем една част от този букет през днешния ден тук и да разкрасим този букет ".

За присъединяване в " Черга “ дойдоха и от клуб " Български сърца “ от бесарабското село Кулевча в Украйна. Те имат няколко изяви по време на фестивала, който продължава до 17 часа на огромната поляна пред музея в Плиска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР