Стария фасул е от семейството на бобовите растения. Съдържа висок

...
Стария фасул е от семейството на бобовите растения. Съдържа висок
Коментари Харесай

Изпитаната рецепта на баба за приготвяне на вкусен бобец

Стария боб е от фамилията на бобовите растения. Съдържа висок % протеини, които са изключително потребни за бременните дами и деца. Също по този начин остарелият боб е богат на фибри, които оказват дейно въздействие върху храносмилателната система.

Освен че е богат на протеини, съдържа и неорганични соли, което е удобно изключително за костната система. Съдържа още витамините А, В9 и С. Витамин В5 и калции са с по-ниско наличие в остарелия боб.

Консумацията на остарял боб окозва позитивен резултат върху нервната система. Отговаря на нужния дневен банкет на сила и мощ. Спомага за облекчение на физическата и умствената отмалялост. Освен това бобът спомага и при изхвърляне на камъни и песъчинки от бъбреците.

Фасулът е потребен и за диабетиците. Консумацията му понижава равнището на захарта в кръвта. Играе значима роля при укрепването на костната конструкция и оказва позитивно влияние при ревматизъм.

Единственото отрицателно е, че при неправлното подготвяне на остарелия боб, съпроводен с червени меса, води до образуването на непотребни газове.

Тънкости при подготвяне на остарял боб

Фасулът се накисва 24 часа, преди да бъде приготвен, в студена вода. Това е значимо за освобождението на газ от зърната. След това се сварява на междинен огън, до момента в който се образува пяна на повърхността. След това пяната се обира и фасулът се измива добре с хладка вода. Това понижава образуването на газове и подуването на корема.

 Боб Снимка: Албена Асенова

За да бъде по-вкусен, се предлага да се сготви с масло. Маслото би трябвало да е усърдно разтопено, с цел да не нервира стомаха.

Ако се готви боб с алено месо, е значимо да се в профил аленият сок на месото. Иначе това може да скапе усета на ястието.

Препоръчително е месото да бъде доста добре и деликатно измито.

Доматеното пюре, което се поставя във фасула, би трябвало да е доста добре запържено.

Изпипана рецепта за подготвяне на остарял боб

Необходими артикули: боб - 2 в.ч.; пастърма - 100 г; лук - 1 глава; домати - 2 бр.; доматено пюре - 2 с.л.; чесън - 2 скилидки; масло - 50 г; сол и мащерка

Начин на подготвяне: Накисва се фасулът, сварява се и се измива добре. Пастърмата се надробява. Маслото се разтопява и се запържва нарязана пастърма в него. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Лукът се надробява ситно. Към запържената пастърма се прибавят доматите и лукът и се запържват още.

След това се прибавя и доматеното пюре, като би трябвало да се запържи доста добре. Накрая се овкусява с чесън. Тази примес се прибавя към към този момент сварения и добре почистен боб. Разбъркват се добре, долива се вода, посолява се и се сварява на слаб огън. След като се вдигне от огън, се поръсва с мащерка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР