Старите българи вярвали, че от Игнажден навън изпълзяват зли сили

...
Старите българи вярвали, че от Игнажден навън изпълзяват зли сили
Коментари Харесай

Игнажден ден! Първият гост орисва годината

Старите българи вярвали, че от Игнажден на открито изпълзяват зли сили - караконджули и таласъми и остарелият свят свършва. Настава безпорядък, от който би трябвало да се роди новото начало. Започват по този начин наречените " мръсни дни ", които не престават до 7 януари - Ивановден.

През " мръсните дни " не би трябвало да се замръква, тъй като злите сили могат да ти напакостят. Те обаче са и дни на вяра за благоденствие и шанс на фамилията, с които всичко остаряло и неприятно остава обратно и си отива.

Първият, който прекрачи прага на къщата на Игнажден, се назовава " полазник ". Българите имат вяра, че в случай че е добър човек - добра ще е и цялата последваща година. Ако е неприятен човек - неприятна ще е и годината. Затова стопаните прозорливо канели още от рано да им пристигна на посетители човек, който почитат и обичат. Традицията повелява той да изриче поздравления към домакините и да ги благослови. В днешно време хората избират случайността да дефинира кой пръв ще се появи на вратата им.

Приготвят се и дребни гевречета ( " подкови " ), поръсени със сусам. На трапезата през днешния ден би трябвало да има фасул, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с квас, кравайчета.

На Игнажден да почерпят за крепко име и шанс Игнат, Игната, Игон, Гатьо, Искра, Пламен и Огнян и техните производни.

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и изобилие. Добре е, в случай че на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има обилие.

Народни поверия, свързани с празника:

- Не бива да се изнася нищо от къщата – най-много огън, плам или сол – с цел да не излезе берекетът;

- Не се желае и не се дава нищо назаем;
- Не се става от трапезата по време на ястие, тъй като кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, с цел да мътят кокошките повече;
- Не се шие и плете, с цел да не се заплитат червата на кокошките и да снасят;
- Не се вари фасул, с цел да не бие градушка;
- Не се пере, с цел да не налети болест;
- Бременните и нераждалите не би трябвало да работят, с цел да родят лесно;
- Не се местят кошери, другояче пчелите ще бягат;
- Мъжете не впрягат добитъка, с цел да е здрав и чевръст през цялата година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР