Стари, но златни антиевропейски внушения!Според споделян стотици пъти пост във

...
Стари, но златни антиевропейски внушения!Според споделян стотици пъти пост във
Коментари Харесай

Проверка: ще ни вземат ли Балканджи Йово и История славянобългарския от учебниците?

" Стари, само че златни " антиевропейски внушения!

Според споделян стотици пъти пост във фейсбук от образователната стратегия на учениците в V и VI клас отпадат типичен български творби, измежду които " Родната тирада " на Иван Вазов, " Даваш ли, даваш, Балканджи Йово ", " История славянобългарска " на св. Паисий Хилендарски и други.

Публикацията в обществената мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че въпросните творби отпадат въобще от образователната стратегия. Естествено, " отговорните " са ясни - Европа и Америка.

В днешната се отбелязва, че изказванието се популяризира от години в българското интернет пространство, само че неотдавна още веднъж се " засилва " във фейсбук


Твърдение: Класически творби на български създатели отпадат от образователната стратегия
Проверка с принадлежности за търсене на изображения в интернет демонстрира, че илюстрацията, употребена в поста, е от уеб страницата на бТВ. В информацията на телевизията от несъвсем близкия 23 януари 2016 година фактически се оповестява за отпадане на творби от образователната стратегия, само че в края на текста се прецизира, че става дума за проектопромени.

Два дни след обявата на бТВ - на 25 януари 2016 година на уеб страницата на Министерството на образованието и науката е публикувано становище на тогавашния образован министър проф. Тодор Танев, който показва, " че " История славянобългарска " нито пада, нито изчезва, а отива в IX клас ".

Проверка на уеб страницата на МОН демонстрира, че в учебната стратегия по литература е заложено проучването на  " История славянобългарска ".

„ Хубава си, моя горо “ на Любен Каравелов, " Къде си, вярна, ти обич национална " и " Вятър ечи, Балкан стене " на Добри Чинтулов, както и първият куплет на марша „ Шуми Марица “ ще се изучват по музика ", споделя още тогава Танев.

От 3 февруари 2016 година (до 27 януари 2017 г.) поста министър на образованието на мястото на Танев поема Меглена Кунева.

На 16 март 2016 година на среща с възпитаници и учители и Кунева уточнява, " че " История славянобългарска “ ще се учи четири, а не три пъти в междинното учебно заведение ":

" Откъс от творбата е очакван в програмата по история и цивилизации в VII,VIII и X клас и по литература в IX клас ".

" Новото в стратегиите е, че песента на Добри Чинтулов „ Къде си, вярна ти обич национална “ е в учебника по музика за VI клас, а по литература в VII клас  ще се учат „ Стани, стани, левент балкански “ и „ Вятър ечи, Балкан стене “.

Фолклорните песни „ Даваш ли, даваш, Балканджи Йово “ и епосът за Крали Марко са в програмата по история за VI клас , отбелязва още тогавашната министърка на образованието, представена на уеб страницата на ведомството.

Справка демонстрира, че „ Даваш ли, даваш, Балканджи Йово “ участва в учебника по история за VI клас на издателство " Просвета ".

В прессъобщението на МОН разяснения прави и тогавашният зам.-министър Диян Стаматов. Пред бТВ на 18 февруари 2016 година той пояснява, че " Родната тирада " на Вазов ще се учи в начален стадий. 
Заключение
Твърдението, че няколко творби от български създатели отпадат от образователната стратегия, е ПОДВЕЖДАЩО. Става дума за разбъркване в образователната стратегия. Въпросните творби не отпадат напълно, а към този момент се учат в различен от V или VI клас или минават в образователната стратегия на други предмети - да вземем за пример музика или история.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР