Стари жилища, включително панелни, в последните седмици се оказват по-атрактивни

...
Стари жилища, включително панелни, в последните седмици се оказват по-атрактивни
Коментари Харесай

Панелките станаха по-търсени от мезонет на зелено

Стари жилища, в това число панелни, в последните седмици се оказват по-атрактивни на пазара на недвижими парцели от първокласни жилища в новостроящи се кооперации и комплекси.

Както купувачи, по този начин и самите строителни бизнесмени станаха внимателни към сключването на покупко-продажби " на зелено ". Причината е нечуваната до момента рецесия с доставките на метал поради войната в Украйна. Липсата на стомана, арматурно желязо и други строителни материали, както и големият растеж на цените, карат някои строителни компании да замразят работа.

Други пък желаят предоговаряне на поради оскъпяването на работата им.

Вече има случаи, в които инвестоитор скапва контракти за създаване на жилища и връща парите на купувачите. Това се да вземем за пример се случи с първокласен комплекс в столичния квартал " Дружба ".

" Проблеми с доставките имаше и преди войната. Те в този момент се задълбочиха. Това докара до повишаване на цената на строителната продукция. Това беше и една от аргументите за скока на цените предходната година със приблизително 10% по данни на Националния статистически институт ", изясни председателята на Националното съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев, представен от " Стандарт ". По думите му бизнесмените са затруднени да калкулират своите себестойности. Постоянното повишаване не им дава опция да продават умерено на зелено, тъй като не знаят какъв брой ще им коства строителството.

" В някаква степен това основава и риск за самите консуматори. Хората, които желаят да купуват жилища в развой на строителство, би трябвало да бъдат деликатни какви контракти подписват. Има случаи, в които се трансформират клаузи по договорите, усилват се цени, а има и случаи, в които се скапват контракти. Имаше подобен случай - вие сте чакали някакъв интервал от време да ви построят жилище и след две години ви скапват контракта и ви връщат парите без неустойки ", изясни Ганев.

По думите му обаче е още рано да се разяснява дали купувачите на парцели всеобщо са се преориентирали. Това може да стане най-рано след 3-6 месеца, когато към този момент има статистика.

" Със сигурност тази обстановка основава чувство у купувачите, че би трябвало да се насочат към търсене на вторично предлагани жилища или на такива, които са ново строителство, само че към този момент са в доста напреднал стадий или приключени ", изясни Добромир Ганев, който е притежател и на организация за недвижими парцели " Форос ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР