Стара Загора. В истински празник на духа се превърна откриването

...
Стара Загора. В истински празник на духа се превърна откриването
Коментари Харесай

В Стара Загора беше открит музей Литературна Стара Загора

Стара Загора. В същински празник на духа се трансформира откриването на музей „ Литературна Стара Загора “, който към този момент е в нов дом. Десетки старозагорци пристигнаха, с цел да видят неповторимата експозиция на богатото ни литературно завещание. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
„ Благодаря на всички духовни стожери на града ни. Този празник е освен на Стара Загора, а е и празник на България. Едва ли има различен град с подобен книжовен музей. Битката беше дълга, битката изстрадана. Ако нямахме поддръжката на кмета Живко Тодоров, нямаше да се увенчае с победа. Това, което виждате тук е една дребна част от благосъстоянието. Ако ги нямаше старозагорските поети, нямаше да я има и поезията на България “, сподели в прочувственото си слово Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
„ Старозагорският нравствен образ е мотор на литературна България. Както е споделил Кирил Христов още през 1881 година без Стара Загора, няма българска литература “, уточни уредникът на музея Иван Матев. „ Радваме се, че след три десетилетия постигнахме това. То стана допустимо, с помощта на безапелационната поддръжка на кмета Живко Тодоров, на ценителите и стожерите на литературното ни завещание в Общината – Иванка Сотирова, Диана Атанасова и отдел „ Култура “, добави Матев. Той благодари и на арх. Татяна Радева за плана, като и на братята художници Михаил Косев и Димо Генов, с чиято поддръжка е подредена експозицията.
Матев прочете есеистичната си творба „ Реплика без драма “, в която се споделя: …Душите на мъртвите, а и на живите старозагорски писатели, евентуално се успокоиха. Низвергнати от три печални десетилетия, те най-накрая откриха своя креативен дом- пристъпиха безшумно и незабележим в храма на литературния си героизъм “. Иван Матев напомни рекомендацията на старозагорския стихотворец и сърцевед Христо Кацаров, написана върху титулната страница на есеистичната му повест „ Път до село “ на 27 август 1979 година – „ Дано Дом „ Литературна Стара Загора да събере под своя покрив тези пръснати души-поетите “.
Димитър Делев, седмокласник от Шесто главно учебно заведение „ Свети Никола “ показа забавно и експресивно експозицията и най-интересните артефакти в нея.
По остаряла българска традиция, когато се гостува в нов дом, се носи подарък. От името на управлението на Община Стара Загора Иванка Сотирова подари на музея портрет на Иван Мирчев, нарисуван от неговия съгражданин и нравствен съмишленик, портретистът Николай Евров. Старозагорецът Щилян Кунев пък подари неповторимо издание на книгата „ Тринадесет мистерии “ събрала стихове на двама велики старозагорски поети – Иван Хаджихристов и Иван Мирчев.
Благодарствен знак на Община Стара Загора бе връчен на Иван Матев за заслугите му в опазването на литературното ни завещание.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР