Стара Загора. Двадесет и първият Фестивал на маскарадните игри ще

...
Стара Загора. Двадесет и първият Фестивал на маскарадните игри ще
Коментари Харесай

Стара Загора: Над 800 участници събират Маскардните игри в града на 9 март

Стара Загора. Двадесет и първият Фестивал на маскарадните игри ще се организира в Стара Загора на 9 март. Той се провежда от Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за поддръжка за личностно развиване, Младежки общински съвет, Общество за фолклор и Народно читалище „ Николай Лилиев – 2005 “. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
За присъединяване в един от най-колоритните и атрактивни фестивали идват общо 19 групи от цялата страна с близо 800 участници.
„ Тази година детските групи са общо шест, три от които от Стара Загора. Традиционно ще вземат участие малчуганите от ДГ №10 „ Светлина “, ДГ№11 „ Загоре “ и ДГ № 8 „ Българче “, както и детско-юношески сформира от Хисаря и два от ямболското село Веселиново. Във Фестивала ще се включат още групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора “, заяви главният уредник на Фестивала учен Крум Георгиев.
Най-голямата група е от с. Оборище, община Пазарджик, която включва общо 76 участници. В игрите ще се състезават групи от с. Кошов, община Шумен, с. Бояново и с. Гранитово, община Елхово, с. Дунавци и с. Шейново, община Казанлък, с. Тъжа и с. Александрово, община Павел баня, с. Веселиново, община Разград, с. Челник, с. Джинот и с. Козарево, община Тунджа, с. Стара река, община Сливен и от град Ямбол.
Всеки от участниците в маскарадните игри ще показа характерен за родното си място бит. Компетентно жури ще прави оценка изявите. Негов ръководител е акад. Крум Георгиев, а членове са доцент Евгения Иванова, Юлия Славова и Красимир Димитров.
В 10.00 часа групите ще се съберат пред Съдебната палата, откъдето ще влязат в Античния конгрес и ще дефилират по Античната улица. Началото на игрите е в 10.30 часа.
И тази година майстори от цялата страна ще покажат творбите си на обособената Улица на занаятите в източната част на парк „ Пети октомври “ и западен тротоар на бул. „ Руски “. Старозагорци и гостите на града ще могат да видят бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и други творби на майсторите.
От 16.00 часа в квартал „ Железник “ стартира Фолклорен празник „ Да прогоним злото дружно “, проведен във връзка „ Сирни Заговезни “. Кукери ще показват обичая „ Джамал “ (Камила) присъщ за нашия район. Тук ще бъдат и кукерите от Шаново, които показват игри и митични танци. Ще има и концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР