Стара поговорка гласи, че семената на войната биват посявани в

...
Стара поговорка гласи, че семената на войната биват посявани в
Коментари Харесай

Домът на дракона - кървавият епос за една легендарна династия - Кино и сериали


Стара сентенция гласи, че семената на войната биват посявани в спокойно време.

Ако има история, доказваща истинността на това изказване, то това е дълго чаканата истинска продукция на HBO " Домът на дракона ". Създадената от Джордж Р. Р. Мартин галактика се завръща по HBO с описа за един от най-важните и забавни интервали в историята на Вестерос, и ни предлага изчерпателен взор върху мистичната династия, управлявала континента в продължение на три века.

Друга, още по-стара сентенция, твърди, че всяко продължение, прикуъл или спиноф на продукция с мащаба на " Игра на тронове " обрича почитателите на отчаяние. Примерите за истории на екран, чийто живот бива поддържан на изкуствено дишане за изцеждане на оптималния финансов запас, са безчет.

Добрата вест е, че тук казусът не е подобен.

Историята

Действието в " Домът на дракона " стартира 170 години преди събитията в " Игра на тронове ", по време на ръководството на крал Визерис I. Династията на Таргариените е на върха на могъществото си, като във Вестерос царува мир и разцвет, а в това време политическите и икономическите връзки със Свободните градове от Есос в никакъв случай не са били по-добри.

СПОЙЛЕРИ

Съдбата обаче не е отредила хубавите времена да продължат още дълго. След трагичната гибел на брачната половинка си Ема Арин, Визерис продължава да няма синове, като единственото му дете е щерка му Ренира, наричана " Радостта на кралството ". Принцесата припомня Денерис: тя е красива, интелигентна и със мощен темперамент, само че е наясно, че възможностите патриархалното общество на Вестерос да ѝ разреши да наследи Железния престол не са по никакъв начин огромни.

В случай че не се снабди със наследник, Визерис не би имал различен избор, с изключение на да разгласи брат си Демън Таргариен за правоприемник. Това обаче е вероятност, която тревожи доста хора. Макар да е фамозен боец, потвърдил се в доста борби, Демън е експлозивен и деспотичен, а методът, по който упражнява властта си, впечатлява феновете с първите за сериала брутални подиуми, издържани напълно в стила на " Игра на тронове ".

В продължение на години Демън назовава себе си " Принц на Драконов камък " - обичайна купа на престолонаследника, въпреки тя в никакъв случай да не му е присъдена публично от Визерис.

Любопитен факт от историята на Кралски чертог е, че точно принц Демън основава Градската стража, чийто представители са известни и като " Златните плащове ". С течение на времето обаче братът на краля все по-често употребява стражата като персонална армия. В бедните квартали Демън е индивидът, който раздава своето лично правораздаване и бързо си навлича омразата на локалните търговци поради навика да не си заплаща за обезпечаваните от тях артикули. Това обаче не разклаща репутацията му измежду простолюдието, което го назовава " Принцът на града ".

Макар непрекъснато да назовават себе си " Кръвта на остарялата Валирия ", по това време Таргариените не са единственото валирианско семейство във Вестерос. Домът Веларион има най-големият и мощен флот на континента, като дружбата сред двете фамилии е скрепена с брака сред сестрата на краля, Ренис, и лорд Корлис Веларион, прочут с прозвището " Морската змия ".

В последна сметка крал Визерис взема решение, че за положителното на кралството ще е добре да се ожени още веднъж. Негова годеница е лейди Алисент Хайтауър, другарка на Ренира и щерка на един от най-влиятелните хора във Вестерос - лорд Ото Хайтауър, Ръката на краля. Това разгаря още по-силно дългогодишната ненавист сред Ото и принц Демън и е една от главните предпоставки за идната война.

Опасността от нея става все по-реална, откакто единствено за няколко години Алисент подарява крал Визерис с три деца - дълго чаканият му първороден наследник Егон и брат му Емонд, както и щерка им Хелена. Това обаче не взема решение проблемите с наследството, а ги задълбочава доста съществено. Ренира продължава да стои от дясната страна на татко си по време на публични събития - позиция, непокътната за наследника на трона, а принц Демън отхвърля да одобри обстоятелството, че няма да наследи короната.



На тържеството по случай петата годишнина от брака сред Визерис и Алисент кралицата носи зелена рокля, до момента в който Ренира е облечена в цветовете на Таргариените - алено и черно. Именно това е повода в идната война фракциите, подкрепящи двете кралици, да бъдат наричани " зелените " и " алените ".

Визерис е изправен пред доста сложен избор - дали да послуша сърцето си и да даде трона на Ренира, или да съблюдава закона и да съобщи короната на Егон. Чрез тази алтернатива ориста си прави жестока смешка с краля, защото години по-рано на Великият съвет на лордовете, състоял се в считаната за прокълната цитадела Харънхъл, той се възкачва на трона за сметка на сестра си Ренира точно поради закона за мъжкото заместничество, въпреки от позиция на родословието нейните искания да са по-основателни.

На всички обаче е ясно, че каквото и решение да вземе Визерис, недоволните ще бъдат мнозина и спорът в неминуем. Кървавата революция, която ще остане в историята като " Танцът на драконите ", наближава непреклонно и към този момент не може да бъде спряна.

Кой взе участие?

Актьорският състав на " Домът на дракона " е доста добре селекциониран и включва както добре познати имена, по този начин и млади актьори. Най-известният измежду тях е Мат Смит, прочут с участията си в продукции като " Doctor Who ", " The Crown " и " Last Night In Soho ". Въпреки първичните терзания на част от почитателите, Смит се превъплащава по превъзходен метод в облика на Демън Таргариен, като някои критици показаха мнението, че англичанинът има съществени шансове да си тръгне със стуатуетка от идващите награди " Еми ".



Любителите на английското кино чакаха с неспокойствие и представянето на Пади Консидайн като крал Визерис и съсс сигурност не са останали разочаровани. Носителят на две награди BAFTA се оправя чудесно с облика на един от най-противоречивите монарси в историята на Вестерос, като на феновете няма да им е по никакъв начин мъчно да симпатизират на Визерис I и желанието му да резервира мира в фамилията и кралството си на фона на непрекъснато възходящото напрежение в кралския двор.



Историята в " Домът на дракона " обаче в действителност е построена към дамите.

Мили Алкок и Ема Д`Арси изобразяват по превъзходен метод двата стадия от живота на Ренира - младата принцеса, изпълнена с фантазии за бъдещето, и нейното по-възрастно " Аз ", изморено и огорчено от дългогодишната война и загубата на няколко от децата ѝ. Ренира и многопластов и завладяващ, само че в това време и драматичен персонаж, който не отстъпва от правилата си до самия край, даже когато в мозъците на нейните жители към този момент не е останала и диря от загатна за " Радостта на кралството ".



Безспорно положителен отзвук заслужава също Емили Кери и Оливия Кук за превъплъщението си в Алисент Хайтайуър. Кери е в ролята на младата придворна дама, която е измежду най-близките приятелки на Ренира, до момента в който Кук влиза в облика на кралицата на Вестерос и майка на престолонаследника. Съперничеството сред нея и Ренира е съревнование сред две мощни дами, които са подготвени на всичко за своите деца: претекст, който познаваме от облика на Церсей Ланистър.

Огромната трансформация, през която минава Алисън, си личи най-ясно по нейните бързи и пресметливи дейности в часовете след гибелта на Визерис, които трансформират тогавашните приятелки в непримирими врагове.



В сериала има и голям брой привидно много по-маловажни персонажи, само че всеки от тях оказва значимо въздействие върху развиването на историята. Принцеса Ренис и нейният брачен партньор - лорд Корлис Веларион, изиграни надлежно от Ив Бест и Стив Тусант, са извор освен не голяма житейска и политическа мъдрост, само че и най-желаните съдружници за всяка от двете воюващи фракции. " Морската змия " е един от най-интересните герои в " Домът на дракона ", като несполучливият за него и Ренис съвет в Харънхъл е единствено една от мотивациите зад дейностите му.



Фабиен Франкел извършва ролята на сир Кристън Коул - извънбрачен наследник на лорд, който не може да претендира за земя и купа. Единственото, с което разполага, са неговите чест, героизъм и умения с меча, само че тези качества ще го отведат доста по-далеч, в сравнение с е предполагал.



Друга от приятните изненади в сериала е, която се превъплъщава в облика на Мисария. Пристигнала в Кралски чертог като елементарна таньорка от Лис, тя става равносилен съдружник на Демън Таргариен. Нейните врагове я назовават " Белият червей ", само че никой не се осмелява да ѝ го каже в лицето.



Комплименти заслужава и Рис Ифанс за превъплъщението си в Ото Хайтауър. Лордът на Стария град е един от най-известните хора, заемали длъжността " Ръка на краля " и феновете бързо ще схванат на какво се дължи това.



Една от главните причина за триумфа на " Домът на дракона " е това, че Джордж Р. Р. Мартин още веднъж е незаобиколим фактор в креативния развой. В свое скорошно изявление писателят показа, че основателите на сериала още преди година са му изпратили за утвърждение сюжетите на епизодите, до момента в който в последните няколко сезона на " Игра на тронове " е бил изцяло пренебрегнат в това отношение.

За край

За благополучие на почитателите, " Домът на дракона " се приближава много до началните сезона на " Игра на тронове " във връзка с тона и атмосферата. Тук обаче още през цялото време е ясно на какво следва да станем очевидци - безпощадна битка за власт, породена от неуверен и нерешителен крал, и голям брой ярки и запленяващи персонажи, водещи напрегнати борби на всички фронтове.

Естествено, изобилието от дракони също ще зарадва почиатателите на вселената на Джордж Р. Р. Мартин. Едни от най-известните им представители като Сайракс, Караксес, Слънчев огън, Сребърно крило и Лунен танцьор оживяват пред очите на феновете.

Доскоро " Игра на тронове " бе считан за недостижимо събитие в малкия екран, само че кой знае, може би " Домът на дракона " ще е идващият сериал, който ще седне на Железния престол.

Премиерата на " Домът на дракона " е на 22 август (понеделник) по HBO Max. Епизодът към този момент е разполагаем в платформата, а тази вечер от 21 ч. може да го гледате и по малкия екран.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР