Стандарти за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление,

...
Стандарти за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление,
Коментари Харесай

Държавата ще чисти въздуха със законодателни промени и европрограми

Стандарти за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление, държавна лаборатория за инспекция на документите на производители и вносители на твърди горива и разширение на глобите по отношение на кметовете на общини, които не извършват стратегиите за възстановяване на въздуха. Това са част от ограниченията, планувани в плана за промени на Закона за качеството на атмосферния въздух, който е на път към пленарна зала. Проектът бе утвърден от парламентарната икономическа комисия след уточнения от страна на екоминистъра Нено Димов.
Той разясни, че съгласно замислените промени твърди горива за битово отопление, неотговарящи на новите стандарти, няма да бъдат допускани до пазара. Това ще бъде доказвано със документи от производителите и вносителите, а контролът ще бъде изпълняван от ДАМТН, като ще бъде акредитирана една българска лаборатория за инспекции, в това число по сигнали. При определяне на гориво, което не дава отговор на условията, се планува конфискация в интерес на страната.
Това, на което кметовете се опълчват, е глобата, която ще им бъде наложена, в случай че не реализират съответни резултати за възстановяване на качеството на въздуха, призна Нено Димов. " Под съответен резултат разбираме в случай че в съответната година, за която става дума, съпоставено със приблизително аритметичното за предходните 3 години, има усъвършенстване ", разясни той и моли за политическа воля за решение на казуса.
Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия повдигна въпроса по какъв начин посредством финансирането по оперативната стратегия в бранша би се съдействало за решение на казуса. Той уточни, че 7 общини - Благоевград, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и Столична община, ще си разпределят към 65 млн. евро като мярка за възстановяване на въздуха, до момента в който други общини като Гълъбово, където има доста промишлено замърсяване и нараснала заболеваемост, остават отвън програмата. Министър Димов изясни, че от 2 години Гълъбово няма превишение на фините прахови частици и не е в наказателната процедура. Изисква се общините да имат стратегии за качеството на атмосферния въздух, битовото отопление да е разпознато като главен източник и да имат подхванати ограничения за замяна на уредите на твърдо отопление, означи Димов и посочи, че това са ограничения, ориентирани само и единствено към семействата.
Според отговора на Нено Димов определени са 7, а не 25 общини, поради ограничавания запас. Той изрази вяра в идващия програмен интервал да бъдат планувани пари за всички общини в наказателната процедура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР