Станалият вече традиционен за Вършец ритуал по спасяване на Светия

...
Станалият вече традиционен за Вършец ритуал по спасяване на Светия
Коментари Харесай

20 смелчаци скочиха за Светия кръст във Вършец /снимки/

Станалият към този момент обичаен за Вършец обред по избавяне на Светия кръст и Велик Богоявленски водосвет, отслужен от протосингела на Видинската митрополия архимандрит Антим, бяха проведени през днешния ден, при „ Банския вир ” наоколо до Минералната чешма, от локалната администрация.
Кметът на общината инж. Иван Лазаров, по чиято самодейност този обред бе съживен преди години, откри празника, като описа за смисъла и дълбоката символика, който той носи и пожела на именниците и на всички поданици и посетители на общината здраве, триумфи и шанс.
На този ден традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката или във воден басейн, където натрупалите се мъже да се впуснат, с цел да го вземат. Смята се, че този, който извади кръста, ще бъде здрав и благополучен през цялата година.
Тази година 20 смелчаци скочиха във водите на река Ботуня, с цел да извадят ритуалния кръст.
Щастието се усмихна на 27-годишния Александър Димитров от Велинград, който от няколко години към този момент живее във Вършец. Александър получи парична премия от 300 лв., връчена му от кмета на общината инж. Иван Лазаров и извадения кръст.
За поредна година жителите и гостите на курортния град се любуваха на неповторимото „ мъжко хоро ”. В атракцията участваха самодейна група „ Йордановден ”, град Монтана.
В тържеството, със свои осъществявания се включи и училищен духов оркестър „ Дефилир “ при СУ „ Иван Вазов “, с началник Николай Пеев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР