Срокът за промени на предлаганите промени е до петък, 15

...
Срокът за промени на предлаганите промени е до петък, 15
Коментари Харесай

До Нова година приемат промените в Конституцията

Срокът за промени на предлаганите промени е до петък, 15 декември
Разширяват кръга на вероятните служебни министър председатели

Смяна на националния празник няма да се гласоподава

До петък депутатите могат да внасят промени на препоръчаните промени в Конституцията преди второто четене, което се чака да е в пленарната седмица от 18 до 22 декември. Според източници на “Труд news ” от ръководещото болшинство упованията са измененията в главния закон дефинитивно да бъдат признати преди Нова година.

От ППДБ обмислят да предложат разширение на кръга на лицата, измежду които президентът да прави избор на длъжностен министър председател. Сегашното предложение планува да бъде назначаван или ръководителя на Народно събрание, или шефа на Конституционен съд, или на Българска народна банка. От ППДБ считат, че е добре описът да обгръща всички лица, упоменати в Конституцията - висши съдии, конституционни съдии, кметове, общински съветници и други

Има съгласие сред ППДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи за превръщането на Народното събрание в непрекъсваем орган. “Когато имаш настоящ парламент, служебното държавно управление е под надзор ”, мотивираха предлагането депутати адвокати. Според конституционалисти обаче това най-вероятно ще падне в Конституционния съд.

По отношение на прокуратурата досега е реализирана огромна степен на единодушие, текстът, който ще бъде гласуван на второ четене, е съвсем подготвен. От настоящия текст ще отпаднат думите “надзор за правда върху активността на всички прокурори ”. Сегашният текст бе нападнат с претекста, че съгласно предлаганата дефиниция основният прокурор може да се обади на всеки прокурор и да му каже какво да прави. В хода на полемиките в конституционната комисия е отпаднала концепция да се отнеме правото на основния прокурор да подава тъжба до Конституционния съд.

Смяната на националния празник просто няма да се гласоподава или просто няма да се поддържа.

В съдийския съвет, избираните от съдиите магистрати ще са повече от тези, които ще бъдат избирани от Народното събрание - (2 по право, 5 от Народно събрание и 8 директно определени от съдиите). В прокурорския към този момент съотношението е 6:4 - (6 определени от Народно събрание, 1 по право -гл. Прокурор, 1 следовател и 2 определени от прокурорите).

По въпроса за самостоятелната конституционна тъжба - всеки съд ще може да се обръща с такава до Конституционния съд по съответно дело, в случай че страна изиска това. Ако жител желае да се жалва в Конституционния съд, той се обръща към районния си съд, който след това сезира Конституционния.

Заради двойното поданство
Движение за права и свободи може да стане и първа политическа мощ
Ако отпадне възбраната наши сънародници с двойно поданство да се кандидатират за изборни длъжности и държавни постове, Движение за права и свободи може да бъде и първа политическа мощ.

Това съобщи в на 15 ноември т. година социологът Юрий Асланов. Той изясни, че тази възбрана не разрешава регистрирането като претенденти на локални престижи зад граница. Асланов напомни, че Движение за права и свободи и в този момент е първа политическа мощ зад граница, само че в случай че тази смяна в Конституцията бъде утвърдена от Народното събрание, придвижването може да получи спомагателен прилив на гласове от чужбина в порядъка на 200 - 250 хиляди. Това може обаче да се случи, в случай че изборната интензивност се задържи на сегашните ниски равнища. Ако е 50% или по-висока, няма по какъв начин да стане.
Делян Пеевски, ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: България към този момент няма да тъне в безвремието на служебните държавни управления на президента
Депутатите демонстрираха воля за промени в Конституцията

България през днешния ден има потребност от политическа непоклатимост, с ясна евроатлантическа принадлежност и ръководство, в интерес на хората, безапелационен е Делян Пеевки.

На президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни държавни управления, довели до геополитически съмнения и икономическа и обществена неустойчивост, заяви ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски в позиция, публикувана от пресцентъра на придвижването.

Пеевски дефинира държанието на Румен Радев като нервно и твърди, че за повторно в продължение на няколко дни президентът “се пробва да обърка евроатлантическата посока на България, като слага под подозрение легитимността на Народното събрание ”. “Добре би било президентът още веднъж да си прочете пълномощията и да се придържа към тях ”, декларира ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи.

Той напомня, че неслучайно Конституцията е планувала тъкмо разделяне на управляващите и институциите, като отбрана на независимостта на Народното събрание и държавността от сходно влияние.

“С измененията в Конституцията, за които народните представители демонстрираха политическа воля и единодушие, този неприличен епизод от политическата ни история завършва и в никакъв случай няма да може да се повтори ”, се споделя още в позицията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР