Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната изтече

...
Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната изтече
Коментари Харесай

ЦИК: Най-много заявления за гласуване от чужбина са от Турция, Великобритания и Германия

Срокът за подаване на заявки за гласоподаване отвън страната изтече на 7-и март. Подадени са общо 47 389 заявките за гласоподаване отвън страната от 77 други страни . Към тази численост са добавени 15 подадени заявки посредством дипломатически консулски представителства. Това съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. 

" До 11-и март би трябвало да бъде взето окончателното решение, с което ще бъдат избрани местата и броят на секциите , в които ще се гласоподава отвън страната ", добави тя.

Кандидатите за народни представители са общо  5609 , 4573 са регистрирани, т.е. 1036 души са регистрирани допълнително от един изборен регион. От тези 4573 регистрирани претенденти 1342-ма претенденти са дами , а 3231 са мъже - като разликата е съвсем 1/3.

По думите й стана ясно, че във всички Секционните изборни комисии (СИК) в и отвън страната ще бъде сложена по една машина и няма да има места с по две такива. 

Печатницата на Българска народна банка се занимава с осъществяването на дейностите за отпечатване и доставка на хартиените бюлетини, както и по нововъзложената активност за печатане и доставка на хартията за машинното гласоподаване. Има планувана отбрана в хартията за гласоподаване с машина, тъй че и двата типа бюлетини ще бъдат предпазени.

ЦИК припомня на гласоподавателите, че до 18-и март е срокът за подаване на заявки за хората по настощ адрес.

Тя означи, че включването и изключването на устройствата за видеозаснемане на изборите ще се прави от ръководителите на СИК-овете.

" Няма да има настрана образование за работа с видео устройствата. Ще има образование на СИК-овете, което се провежда обичайно постоянно преди избори от РИК ", сподели тя.

Заместник-председателят на ЦИК акцентира, че в тяхно решение ясно е посочено, че " там, където по механически аргументи не може в действително време да се излъчва преброяването, би трябвало да се снима. След това СИК ще предадат записващите устройства в РИК, ще бъдат излъчени оттова записите и по-късно ще дойдат в ЦИК. Записите от тези секции, в които не е могло в действително време да се следи, ще бъдат оповестени на същата платформа, в която е било предавано в действително време това видео наблюдаване ", посочи тя.

Матева изясни, че " числовите данни от флашпаметите ще бъдат извличани в РИК в изчислителния пункт и ще бъдат оповестени на интернет страницата на ЦИК до протоколите на СИК ", сподели тя.

Тя означи, че най-вече подадени заявки за гласоподаване от чужбина са от Турция, Англия и Германия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР