3-ма индийски войници са убити при престрелка в Кашмир на 4-ата годишнина от отнемането на специалния статут

...
СРИНАГАР, Индия (AP) — Трима индийски войници са били убити
Коментари Харесай

СРИНАГАР, Индия (AP) — Трима индийски войници са били убити в престрелка с бунтовници, борещи се срещу управлението на Ню Делхи в Кашмир, съобщиха официални лица Събота, когато властите засилиха сигурността на четвъртата годишнина, откакто Индия отмени специалния статут на оспорвания регион.

Битката избухна, след като войници, действащи въз основа на „специфични данни“ за присъствието на екстремисти, започнаха операция по издирване в гори в южния район Кулгам късно в петък, се казва в раздаването на индийските военни. В него се казва, че трима войници са били ранени при размяна на стрелба с бунтовници и по-късно са починали.

Операцията по издирването в района продължава, казаха военните, но не дадоха други подробности.

Индия и Пакистан претендират за разделената територия на Кашмир в нейната цялост.

Бунтовниците в контролираната от Индия част на Кашмир се борят срещу управлението на Ню Делхи от 1989 г. насам. Повечето кашмирци мюсюлмани подкрепят целта на бунтовниците за обединяване на територията, или под пакистанско управление, или като независима държава.

Боевете съвпадат с годишнината от решението на Индия през 2019 г. да лиши държавността на региона, неговата отделна конституция и наследените защити върху земята и работните места - промяна това задълбочи политическия хаос в хималайската територия.

Полицията задържа много политици и активисти и задържа някои под домашен арест, за да ги спре да протестират. Оттогава решението на индийското правителство беше придружено от множество нови закони, включително спорен закон за пребиваване, който даде възможност на индийските граждани да станат постоянни жители на региона.

Промените бяха внесени от министър-председателя Нарендра Моди правителството на 5 август 2019 г. и този ход отекна в голяма част от Индия, където администрацията му беше приветствана от поддръжници за изпълнението на отдавнашния хиндуистки националистически ангажимент да коригира „една историческа грешка“.

Правителството на Моди поддържа, че регионът е просперирал с по-голяма работа за развитие и че войнствеността е била до голяма степен унищожена след решението.

Историята продължава

Mehbooba Mufti, бивш висш избран служител на региона, публикуван в платформата X, известна преди като Twitter , че властите поставиха нея и други партийни лидери под домашен арест.

Тя каза, че „фалшивите твърдения за нормалност“ на индийското правителство са разкрити и официалните действия са „водени от параноя“.

< p>„От една страна, в Шринагар са поставени гигантски рекламни плакати, призоваващи кашмирците да „отпразнуват“ незаконното отменяне на член 370“, каза Мюфти, имайки предвид клаузата в конституцията на Индия, която дава на Кашмир специалния статут. „Докато грубата сила се използва за задушаване на действителните настроения на хората.“

Внезапният ход на Индия да отмени полуавтономията на оспорвания регион, придружен от безпрецедентно ограничаване на сигурността и пълно прекъсване на комуникацията, раздели региона на две федерални територии: Ладак и Джаму-Кашмир, и двете управлявани директно от федералното правителство без собствена законодателна власт и управлявани от бюрократи и система за сигурност без демократични пълномощия.

В резултат на ход, единственият регион в Индия с мюсюлманско мнозинство загуби своето знаме, наказателен кодекс и конституция.

Междувременно Мирваиз Умар Фарук, висш лидер на Кашмир, който оспорва суверенитета на Индия над региона, завърши четири години арест в дома си в Сринагар. Той критикува властите за ограничаване на гражданските свободи.

„Създаване и прилагане на закони, които лишават от власт местните хора, инженерство на демографска промяна, запушване на медиите и изземване на ресурси, всичко това като средство за установяване на мир и подход за решаване на проблеми е начинът на сегашното разпределение“, каза Фарук, който оглавява основната сепаратистка група в региона, Конференцията на всички партии Hurriyat.

„Това, което трябва да се види, е колко дълго този подход ще бъде следван и прилаган“, добави той .

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР