Срещата в Малта за обсъждане на формулата за мир“ на

...
Срещата в Малта за обсъждане на формулата за мир“ на
Коментари Харесай

Украйна не получи подкрепа от Глобалния юг на срещата на върха в Малта

Срещата в Малта за разискване на „ формулата за мир “ на Зеленски не даде резултата, на който разчиташе Киев, оповестява Bloomberg. Украйна не съумя да завоюва страните от Глобалния юг, тъй като те са по-загрижени за войната сред Израел и Хамас.

Усилията на Украйна да завоюва съдружници от по този начин наречения Глобален юг и да насърчи мирния план на Киев на среща в Малта бяха засенчени от възходящите опасения по отношение на войната сред Израел и Хамас.

Преговорите по основни правила, нужни за определяне на обективен и дълготраен мир в Украйна, бяха разпръснати с полемики за филантропичната рецесия в Газа, съгласно източници, участвали на срещата, включваща повече от 65 страни.

На срещата беше очебийно, че президентът Володимир Зеленски и неговите съдружници към момента са изправени пред предизвикването да запазят фокуса си върху ангажирането със страни, които стоят настрани, откогато съветските войски навлязоха в Украйна. В същото време спорът в Близкия изток рискува да погълне целия район.

Въпреки необятното посланичество, срещата в Малта беше помрачена от отсъствието на Китай. Сред посетителите на средиземноморската островна страна са Бразилия, Индия, Южна Африка и Мексико. Преди това сходни срещи се състояха в Дания (през юни) и Саудитска Арабия (през август). Пекин изпрати собствен представител на последното събитие.

Зеленски се пробва да събере поддръжка за своята „ формула за мир “, старания, които се чака да кулминират на среща на върха на водачите в края на годината. Повечето съдружници считат, че присъединяване на Китай и водачите от световния юг ще бъде от решаващо значение за осъществяването на плана.

Отговорът на войната сред Израел и Хамас раздели съдружниците. Лидерите на Европейския съюз прекараха часове на среща на върха предходната седмица, с цел да съгласуват формулировката на взаимно изказване, само че не съумяха да преодолеят всички разлики.

Миналата седмица резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваваща за филантропично помирение, също сподели разлики. Някои, в това число Франция и Испания, гласоподаваха в поддръжка, други (като Германия и Италия) се въздържаха. Трета група, в това число Хърватия и Чехия, поддържаха Съединените щати и гласоподаваха срещу.

Планът от 10 точки на Зеленски приканва за цялостно евакуиране на съветските войски от Украйна. Общваха и други тематики, като връщането на всички депортирани и военнопленници, както и обезпечаване на хранителна и нуклеарна сигурност. Според изказване, публикувано от Малта и Украйна, срещата се концентрира върху пет области. Ядрена и радиационна сигурност, хранителна и енергийна сигурност, освобождение на пандизчии и депортирани и възобновяване на териториалната целокупност на Украйна.

Страните също по този начин не са единомислещи по отношение на евентуалното присъединяване на Русия в преговорния развой. Някои делегати от страни от Глобалния юг считат, че Москва би трябвало да седне на масата за договаряния рано или късно, споделиха източниците, поискали анонимност. Други желаят да подхващат такава стъпка едвам откакто срещата на върха реализира единодушие по основни правила.

Някои виждат дебата като всъщност неправилен. Времето на евентуалните мирни договаряния по този начин или другояче ще зависи от други фактори, като да вземем за пример предизборната акция в Съединени американски щати, сподели един от източниците.

Настоящата среща с разширено посланичество потвърждава, че възобновяване на един обективен свят е значимо отвън Украйна, сподели представителят на Европейски Съюз. Според различен чиновник това е апел за съблюдаване на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации.

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР