Срещата на върха в Брюксел, посветена на плана за икономическо

...
Срещата на върха в Брюксел, посветена на плана за икономическо
Коментари Харесай

Преговорите между евролидерите за икономическото възстановяване на ЕС продължават и днес

Срещата на върха в Брюксел, отдадена на проекта за икономическо възобновяване на Европейския съюз след коронавуируса, бе краткотрайно прекратена след нощ на тежки договаряния. Тя ще бъде възобновена през днешния ден в 16 часа локално време (17 часа българско), заяви рано тази заран в " Туитър " представителят на Европейския съвет Баренд Лейтс, представен от Франс прес.

Срещата на 27-те водачи на Европейски Съюз, отдадена на разискването на невиждан бюджет в размер на 1,85 трилиона евро, стартира в петък и трябваше да завърши в събота. Но дълбоките идеологически разлики принудиха водачите да продължат договарянията чак до тази заран, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преговорите изправиха едни против други богатите северни страни - Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия - против южните страни, наранени тежко от пандемията и подкрепени от Германия и Франция.

На вчерашната вечеря в Брюксел ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази вяра, че ще бъде реализирано съглашение и че заглавията в медиите през днешния ден ще бъдат за това по какъв начин " Европейски Съюз е извършил задачата невъзможна ".

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи през днешния ден, че договарянията са били сложни, само че изрази задоволство от техния прогрес, съобщи Ройтерс.

" Тежките договаряния таман завършиха и можем да сме доста удовлетворени от днешния резултат. Ще продължим следобяд ", сподели той в " Туитър ".

За прогрес приказва и нидерландският министър председател Марк Рюте. " На моменти нещата не изглеждаха добре нощес, само че имам възприятието, че като цяло реализираме прогрес ", сподели той пред кореспонденти в Брюксел.

Според европейски източник ще бъде показано ново предложение на делегациите, в което размерът на дотациите в проекта за възобновяване е в размер на 390 милиарда евро. Това е по-малко спрямо в началото обсъжданите 500 милиарда, считани за неприемлива сума от " спестовните " страни (Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция, към които се причисли Финландия).

Има и ново предложение за отстъпки за размера на бюджетните вноски на пет страни, които внасят повече в бюджета на Европейски Съюз, в сравнение с получават (Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Германия).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР