Срещата на върха между европейските лидери трябва ясно да покаже,

...
Срещата на върха между европейските лидери трябва ясно да покаже,
Коментари Харесай

Станишев призова за единен европейски отговор на енергийната криза

Срещата на върха сред европейските водачи би трябвало ясно да покаже, че разширението на Европейски Съюз е постижима цел, само че и че Съюзът и страните от Западните Балкани имат идентичен дневен ред и към този момент работят дружно като общественост. Това съобщи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на срещата сред министър председатели и партийни водачи от фамилията на социалистите в Любляна, оповестиха от пресофиса на Станишев.

Тя се организира директно преди днешното съвещание на Европейския съвет в Словения, чийто акцент е процесът на присъединение на Западните Балкани. Лидерите от ПЕС, измежду които министър председателите на Португалия - Антонио Коща, Испания - Педро Санчес, Албания - Еди Рама, Косово - Албин Курти, както и висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел, се сплотиха към тезата, че Европейски Съюз би трябвало да изпрати ясно обръщение на поддръжка към страните от района по пътя им към Европейски Съюз.

" Борбата с пандемията, стремежът към заслужено и стабилно икономическо възобновяване, както и ръководството на зеления и цифровия преход са единствено някои образци за общите провокации, пред които се изправяме. Да се преборим с тях е наша обща отговорност. Точно това би осмислило процеса на европейска интеграция. На хоризонта се задава и нова рецесия, с която би трябвало да се оправим дружно - повишаващите се цени на електрическата енергия в цяла Европа. В последната година, в разгара на пандемията, Европейски Съюз към този момент сподели, че може да работи единно и дейно с амбициозните и навременни ограничения за излизане от икономическата рецесия. Сега още веднъж е нужен съответен отговор на европейско равнище, тъй като в противоположен случай рискуваме вълна от песимизъм, която може да подкопае упоритостите на зеления преход още в самото начало ", добави Станишев.

Участниците в срещата приканиха за засилен разговор за гарантиране на европейското бъдеще на Западните Балкани. Европейската традиция за разговор е основна за гарантиране на стабилността и европейската вероятност на страните от района.

" ПЕС приветства към този момент осъществените промени в страните от Западните Балкани и поздравява левите партии в района за положените старания. Резултатите от процеса по разширение би трябвало да бъдат усетени от жителите, най-много от младото потомство. Политическото ни семейство постоянно е подкрепяло европейската вероятност за целия район и е наш дълг да продължим да работим дружно с партиите от нашето политическо семейство, с цел да осъществим поставената цел ", разяснява още президентът на ПЕС.

Левите водачи приветстваха окончателното приемане на Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейски Съюз, посредством който ще бъдат вложени 14.2 милиарда евро през идващите седем години в поддръжка на основни политически, институционални, обществени и стопански промени в района.

ПЕС показва поддръжка и за финансовата помощ от 9 милиарда евро за подкрепяне на страните в битката с пандемията, както и със средствата, които се чака да бъдат мобилизирани посредством Икономическия и капиталов проект за Западните Балкани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР