Срещата ЕС-Западни Балкани в София на 17 май ще се

...
Срещата ЕС-Западни Балкани в София на 17 май ще се
Коментари Харесай

Захариева обеща България да реагира на сръбския конкурс за "български кланета" в Сурдулица


Срещата ЕС-Западни Балкани в София на 17 май ще се състои и не се колебая, че тя ще бъде сполучлива. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева.

Според нея е обикновено да има огромно внимание върху този конгрес, тъй като той се организира за пръв път от повече от десетилетие. "Срещата ще даде ясна вероятност на нашите другари от Западните Балкани за тяхното участие в Европейски Съюз, въпреки че тази среща няма за цел разширяване", сподели Захариева.

Тя е безапелационна, че среща ще има, декларацията е подготвена, имаме удостоверение за единодушие. "Ако желаеме да имаме проспериращ и постоянен Европейски Съюз, би трябвало да имаме сигурни Балкани", съобщи външният министър и добави, че България желае прагматични решения от форума в София.

Захариева разяснява и така наречен конкурс за възпитаници на тематика "българските кланета" в Сурдулица по време на Първата международна война, проведен от Сърбия. "

Това е един образец, че на Балканите вместо да гледаме напред, се връщаме назад", съобщи тя. Външният министър уточни, че "нашето посолство в Белград не спи" и ще има реакция от българската страна.

Според нея е неприемливо да се внушава виновност на българския народ. Тя счита, че по време на войните са породени доста несгоди и ние, българите, също може да извадим своите искания. Но най-важното, съгласно нея, е да гледаме напред. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР