Срещата е част от обществените консултации Комисията за финансов надзор

...
Срещата е част от обществените консултации Комисията за финансов надзор
Коментари Харесай

КФН разяснява пред медии наредбата с която се въвежда системата бонус малус

Срещата е част от публичните съвещания

Комисията за финансов контрол коментира пред медии наредбата, с която се вкарва системата " бонус-малус " в автомобилното обезпечаване. Срещата, инициирана от Регулатора, е част от публичните съвещания преди окончателното приемане на Наредбата. На 3 декември Надзорът, дружно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, провежда в НДК в столицата огромно публично разискване на наредбата, на което са поканени неправителствени организации, представители на бизнеса, жители, медии и други.

Припомняме, съгласно предварителни планове на КФН, 80% от притежателите на коли ще заплащат по-евтина Гражданска отговорност, защото ще попаднат в бонус-класовете. Под 1% от водачите ще бъдат в най-високите класове по малус, които плануват оскъпяване с 400%. От Надзора показват още, че новата система сигурно ще дисциплинира водачите.

Някои специалисти обаче показаха друго мнение от това на Регулатора. Според юрист Деян Николов, новата система съставлява обективен модел за контролиране на застраховката " Гражданска отговорност ", само че се нуждае от поправяне. Например, даже и за минимум нарушение, като нарушение ограничаването за скорост с 10 км в час, това към този момент ще коства на лидера наказателна точка и той ще заплаща по-скъпа застраховка. Хората, които ще се възползват от отстъпката, ще бъдат доста малко, а тези, които ще заплащат скъпа застраховка, ще бъдат доста повече. Не на последно място, в самата методика са планувани много хипотези, при които даже и безупречен водач ще заплаща по-скъпа гражданска, да вземем за пример, в случай че си купи автомобил от неизряден водач или в случай че даде автомобила си на някой непосредствен и той извърши нарушаване. Тогава по-скъпа " Гражданска отговорност " ще заплаща и този, който е карал автомобила, и притежателят на автомобила, и настрана на самия автомобил се начислява по-скъпа застраховка, тъй като в случай че бъде продаден след време, и новият притежател ще заплаща по-скъпа лавица. Тоест едно нарушаване води до това, че след това може трима индивида да заплащат по-скъпа " Гражданска отговорност ", показва специалистът.

Ето част от аргументите за по-висока цена на застраховката " Гражданска отговорност ":

- Превишаване на ограничаването на скоростта отвън обитаемо място с 10–30 км/ч - лишаване на 1 точка и по-висока Гражданско отделение

- Нанесени вреди на имущество, породени заради несъобразителност, в размер до 300 лева на база Констативен протокол - лишаване на 3 точки и по-висока Гражданско отделение

- Превишаване на ограничаването на скоростта в обитаемо място с 10–30 км/ч - лишаване на 3 точки и по-висока Гражданско отделение

- Отнемане на преимущество, Опасни маневри, Неспазване на отдалеченост -отнемане на 7 точки и по-висока Гражданско отделение.

- Хулиганско държание при ръководство на моторни транспортни средства-отнемане на 7 точки и по-висока Гражданско отделение.

- Когато едно действие съставлява по едно и също време административно нарушаване (или престъпление) и е довело до причиняване на вреди, за които е изплатено обезщетение по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, същото се квалифицира като два случая и за всеки от тях се начисляват съответният брой наказателни точки.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР