Среща на върха на БРИК: Появява ли се нов блок, който да съперничи на лидерството на САЩ?

...
Обявеното разширяване на клуба на БРИК с нововъзникващи икономики от
Коментари Харесай

Обявеното разширяване на клуба на БРИК с нововъзникващи икономики от пет държави беше описано като „историческо“ от китайците президента Си Дзинпин, но все още не е ясно докъде се простират общите интереси на страните.

Растежът на БРИКС „ще… още повече засили силата за световен мир и развитие“, каза президентът, докато се обръщаше към лидерите, събрани в конферентен център в търговския център на Южна Африка, Йоханесбург. Китай и Южна Африка - често се разглеждат като противотежест на ръководения от Запада свят.

Шестте нови държави - Аржентина, Египет, Иран, Етиопия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - трябва да се присъединят през януари.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Китай беше държавата, която настояваше най-силно за групова експанзия като начин да се противопостави на западното господство.

Стив Цанг, директор на лондонския институт Soas China, казва, че въпреки че членовете на БРИКС нямат много общо на пръв поглед, президентът Си се е опитвал да покаже на своите колеги членове на блока, че всички искат подобно бъдеще: никой от тях не иска да живее в доминиран от Запада свят.

"Това, което китайците предлагат, е алтернативен световен ред за които автократите могат да се чувстват сигурни и сигурни в собствените си страни", казва проф. Цанг.

"Те могат да намерят алтернативна посока на развитие, без да се налага да приемат условията наложено от демократичните американци и европейските сили."

'Изграждане на партньорство'

Домакинът, южноафриканският президент Сирил Рамафоса, грейна, когато направи съобщението за новите членове.

"Ние ценим интереса на други страни в изграждането на партньорство с БРИК", каза г-н Рамафоса.

Той каза още, че повече страни ще се присъединят в бъдеще, след като основните нации се споразумеят за критериите за членство.

Но този път имаше разногласия относно това на колко държави трябва да бъде позволено да се присъединят и колко бързо.

Беше насрочена пресконференция на лидерите за сряда, след като се появиха слухове за присъединяването на пет държави към блока, но беше отменено в последния момент.

Тогавашният бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва не се появи на лидерската вечеря в сряда.

Не знаем точно защо, но той е много съзнателен относно поддържането на връзки със западните си съюзници и беше придирчив към допускането.

След това късно в сряда вечерта журналистите получиха съвет за пресконференция рано сутринта, само за да бъде отложена отново с два часа. Това бяха признаци, че дискусиите са в ход до последната минута, тъй като беше добавена изненадваща шеста страна.

На събитието за пресата лидерите от всяка страна успяха да дадат индивидуални реакции на новината.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР