Средствата в общините стигат за покриването на основни потребности и

...
Средствата в общините стигат за покриването на основни потребности и
Коментари Харесай

Общините чакат около 6 милиарда лева по Плана за възстановяване

Средствата в общините стигат за покриването на съществени потребности и за обезпечаването на главните услуги, само че за нищо повече. Първото предложение към законодателя в новия състав на Народното събрание ще бъде корекция, която да разграничи небитовите обществени клиенти от небитовите индустриални клиенти.

Това съобщи в изявление за БНР Силвия Георгиева – изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ).

" Това, което ни тревожи преди зимата и за което не сме сигурни, че ще ни стигнат наличните средства, са разноските за електрическа енергия и за природен газ. Много незнайни стоят пред нас. "

Георгиева акцентира неналичието на информация какво ще стане след 1 януари 2023 година, защото компенсационната стратегия за цените на тока завършва.

" Ще получим ли най-сетне схващане, че общините не са небитов клиент, както едно индустриално дружество? Имаме подготвени оферти за промени в Закона за енергетиката, още от зимата на тази година, които да диференцират небитовите обществени клиенти от небитовите индустриални клиенти. "

" Общата цифра, която чакаме като растеж на общинските бюджети, е към 21%, които биха покрили темпа на инфлацията и биха подсигурили всички общински системи през идната зима. Очакваме да бъдем поканени на договаряния в Министерство на финансите ", разясни Силвия Георгиева в предаването " Преди всички ".

" Нови планове с европейски средства през актуалната, както и през предходната година, няма, защото към момента не са утвърдени новите стратегии с европейско финансиране. Планът за възобновяване също към момента не е тръгнал. Общините чакат към 6 милиарда лв. по Плана за възобновяване, които ще бъдат вложени в друга общинска инфраструктура и услуги. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР