Средствата ще послужат за икономическото и социалното сближаване, за прехода

...
Средствата ще послужат за икономическото и социалното сближаване, за прехода
Коментари Харесай

ЕК одобри 11 милиарда евро евросредства за България до 2027 година

Средствата ще послужат за икономическото и общественото доближаване, за прехода към цифровизация и природосъобразна стопанска система

За задачите за запазване на околната среда са планувани 2,4 милиарда евро, като 600 млн. евро ще бъдат за увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници на 27 на 100 от общото ползване на сила, както и за понижаване на енергийното ползване. С европейски средства ще бъдат основани условия за преправка на 70 на 100 от всички боклуци от опаковки у нас, оповестява.

Очаква се европейските средства да бъдат вложени за понижаване с минимум 35 на 100 на каузи на хората, застрашени от естествени бедствия. За "социално и стопански резистентен преход " са планувани 1,3 милиарда евро.

За инфраструктура се отпускат 4,2 милиарда евро, като се чака те да послужат изключително в районите, където до момента липсват задоволително вложения - в Северозападния, Северния централен и Североизточния регион, в това число посредством съфинансиране за построяването на тунела "Шипка ", се показва в известието.

Очаква се европейският бюджет да способства за удобната бизнес среда, като делът на новаторските дребни и междинни сдружения се увеличи от 27,2 на 100 през 2016 година, на 32 на 100 през 2026 година Предвижда се България да влага 2,6 милиарда евро за възстановяване на достъпа до претовареност и повишение на уменията. Това включва 315 млн. евро за младежка претовареност и 630 млн. евро за ограничения за обществено приобщаване, от които 136 млн. евро са планувани за битка с детската беднотия. Още 221 млн. евро ще бъдат ориентирани към социално-икономическото приобщаване на маргинализирани общности като ромите, написа в известието.

Ранното отпадане от учебно заведение се чака да намалее от 12,8 на 100, на седем % до 2030 година. Очаква се присъединяване на възрастните в образователни действия да нарасне от 24,6 на 100, на 35,4 на 100, а заетостта да се усили от 73 на 79 %. Броят на хората, застрашени от беднотия и обществено изключване, се чака да намалее с 0,8 млн. души (от 2,3 на 1,5 млн. души), добавя комисията.

Около 84,9 млн. евро ще бъдат ориентирани за лов на риба и възобновяване и запазване на водните биологични запаси в Черно море. Подкрепа ще бъде предоставена и за развиването на водни култури и тяхната обработка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР