Средновековната крепост Баба Вида“ спечели с голяма преднина първото място

...
Средновековната крепост Баба Вида“ спечели с голяма преднина първото място
Коментари Харесай

Крепостта "Баба Вида" с национална награда за привличане на туристи

Средновековната цитадела „ Баба Вида “ завоюва с огромна преднина първото място в категория „ Изборът на българите “ в конкуренцията за вторите Годишни награди в туризма. Отличието бе връчено на кмета на община Видин Огнян Ценков от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева на специфична гала нощес в София.

На нея участва и министърът на туризма Николина Ангелкова. Призът за „ Баба Вида “ бе първата премия, връчена на събитието. Ценков благодари за поддръжката на всички, дали своя глас за историческата забележителност на Видин и честити на видинчани извоювания приз. Той означи, че „ Баба Вида “ е вечен знак на града и последната цитадела на българската държавност от края на XIV век.

През 2016 г.крепостта „ Баба Вида “ са разгледали 31 254 туристи, а през 2017 година техният брой е с към 10 000 повече – 41 261 души. Тя е единственото изцяло непокътнато средновековно отбранително оборудване в България, построено върху остарели римски основи от античния град Бонония. Българският строеж е от втората половина на Х в., който по жанр и темперамент е друг от римския. Средновековният палат непрестанно е разширяван и надстрояван през вековете.

Активният строителен интервал е от епохата на Видинското княжество, играло значима роля в политиката на Втората българска страна. Най-голямата смяна е направена от цар Иван Срацимир (1355-1396), чието име се свързва с построяването на най-високата кула.

През XVII в. и началото на XVIII в. крепостта е пригодена за потреблението на огнестрелно оръжие, като едно от доказателствата за това е тунелът към стрелковата тераса. Със своите внушителни каменни бастиони и кули, с многочислените си бойници и пространства с друго предопределение, тя е съхранила богатата история на Видин. „ Баба Вида ” е неповторима средновековна цитадела и монумент на културата от национално значение.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР