Средногодишно пожарите на територията на Югоизточно държавно предприятие – Сливен

...
Средногодишно пожарите на територията на Югоизточно държавно предприятие – Сливен
Коментари Харесай

ЮИДП с призив: Превенцията – най-добрата защита от горски пожари

„ Средногодишно пожарите на територията на Югоизточно държавно дружество – Сливен засягат над 13 000дка гора, което е повърхност сравнима с размерите на 1850 футболни стадиони. Затова на прага на активнияпожароопасен сезон молим за нараснало внимание при боравене с огън навън и подсещаме, че паленето в гората е неразрешено, с изключение на на обозначените за това места. “, приканват от предприятието.

Във всички териториални поделения на ЮИДП-Сливен са одобрени годишните оперативни проекти с ограниченията за предварителна защита и отбрана на горите от пожари, които сеосъществяватотгорскитестопанствауспешно и са в процеснапровеждане.Противопожарната техника на предприятието е в цялостна подготвеност да реагира при пораждане на запалвания.

Тече и надзор по осъществяването на противопожарните мероприятия и съоръжение на поделенията, който се прави от специалисти на централното ръководство на ЮИДП, районните служби на ПБЗН и районните дирекции по горите. Специално внимание е отделено за подготовката на минерализовани линии, лесокултурни и бариерни загради, които лимитират пътя на зародил пожар от пътна мрежа, а и освен към горите.

Превенцията – най-хубавата отбрана от горски пожари!

Не изхвърляйте фасове от колите, с които преминавате около или през горски сектори.

Не палете огън в гората, с изключение на на обозначени особено устроени за това туристически места. Преди да запалите огън се уверете, че има обезпечени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при овакантяване на региона.

Никога не палете огън при съществуване на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на огромни дистанции.

Не изхвърляйте стъклени бутилки – недостатъци по тях могат да имат резултат на лупа, което да докара до запалване на сухи треви.

Всички моторни транспортни средства, които навлизат в горски местности, би трябвало да са оборудвани с искрогасители.

Разчистването от сухи клони в горски сектори би трябвало да става посредством транспортиране на избраните за това места. Забранено е унищожаването им посредством изгаряне!

Какво да вършим при горски пожар?

В условия на пожар пазете облеклата си от запалване, изключително в случай че са от изкуствена материя и наложително предпазвайте дихателните си пътища посредством намокрени кърпи или плат. Покрийте откритите елементи на тялото си с подръчни облекла или тъкани.

Определете посоката напразно и напуснете региона, който ще попадне в обсега на пожара. Придвижвайте се приведени.

При заплаха от бързо усложняване на ситуацията търсете безвреден път за овакантяване – в посока, противоположна напразно или по дерета с вода.

Съобщете малко и навръх телефон 112 за мястото на пожара.

Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени трудности – просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, в случай че има наоколо река – намокрете облеклата и тялото си или се потопете в нея.

Ако горящата повърхност е дребна, пробвайте се сами да изгасите пожара, като употребявате връхна дреха или вързоп небрежно начупени клони, с които удряйте пламъците.

Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространяване на горенето. Дрехите не се смъкват – те поемат част от топлината.

Оказвайте помощ и подпомагане на пожарните екипи, гасаческите групи и доброволците при локализиране на пожарите и за изтегляне на хората и животните от региона на пожара.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР