Една от най-въздействащите опери от Джузепе Верди – Риголето“ ще

...
Една от най-въздействащите опери от Джузепе Верди – Риголето“ ще
Коментари Харесай

Трагичната приказка за излъганото доверие „Риголето“ оживява в Бургас

Една от най-въздействащите опери от Джузепе Верди – „ Риголето “ ще оживее на сцената на Държавна опера – Бургас на 22 май.

Присъстващите в залата ще бъдат прочувствено разтърсени от задълбоченият прочит на доцент доктор Александър Текелиев, чиято постановка залага на комплицираните взаимовръзки сред настоящите лица и психически метод в построяването на облиците.

Под палката наДимитър Косев ще бъде показан музикално-сценичният роман за гърбавия шут Риголето, красивата му щерка Джилда, ограничения от съвест Херцог, както и за всички останали герои в трагичната история за излъганото доверие.

Художник на класическата режисура е Иван Попов, помощник-режисьор – Петър Тихолов. Операта се извършва в оригинал – на италиански език, и е със надписи на български език, дело на Сребрина Славова. Оркестърът е с концертмайстор Христо Белчев, а мъжкият хор с диригент Александър Чепанов.

Противоречивият облик на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония и на Държавна опера – Бургас. В ролята на Джилда влиза сопраното Илина Михайлова, солист на Държавна опера – Варна и Националния музикален спектакъл „ Стефан Македонски “. Херцога на Мантуа ще изиграе тенорът Валерий Георгиев, солист на Държавна опера – Варна и Държавна опера Бургас.

Билети могат да бъдат закупени на касата на Операта, „ Часовника “ или онлайн.

За творбата:

Либретото на фамозното Вердиево произведение „ Риголето “ е на Франческо Мария Пиаве, сътворено по пиесата на Виктор Юго „ Le Roi s`amuse “ /„ Кралят се забавлява “/ Верди по този начин се увлича в написването на операта, че съумява да я приключи едвам за 40 дни. Първоначалното име на операта, „ Проклятието “, след това бива заменяно няколко пъти. Заради цензурата се постановат и някои промени в либретото, като акцентът е върху вътрешната драма на героите. La donna è mobile е измежду най-прочутите и постоянно изпълнявани оперни арии на света – песента на Херцога на Мантуа в третото, последно деяние на „ Риголето “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР