Средногодишната инфлация се очаква да бъде 12,6%, съобщи служебният финансов

...
Средногодишната инфлация се очаква да бъде 12,6%, съобщи служебният финансов
Коментари Харесай

МФ: Средногодишната инфлация ще достигне 12,6%

Средногодишната инфлация се чака да бъде 12,6%, заяви служебният финансов министър Росица Велкова. Тя показа предварителните калкулации по макроикономическата прогноза до 2025-та година.

Догодина инфлацията ще се забави до 5,8%, чакат от финансовото министерство.

" Инфлацията ще се забави поради стесняване на потреблението освен в България, само че и в Европейски Съюз ", уточни служебният финансов министър, представена от.

Според финансовото министерство Брутният вътрешен продукт ще нарасне през тази година с 2,9%, а през идната година - с 2,2 на 100. Министър Велкова обаче означи, че се чака закъснение на икономическия напредък през третото и най-много през четвъртото тримесечие на актуалната година.

Велкова също по този начин предизвести, че в случай че не се подхващат икономии в финансовите разноски и се запазят актуалните политики, залегнали в бюджета, следващата година дефицитът може да надвиши 11 милиарда лв.. Това прави 6,8% от упования брутния вътрешен артикул:

" Единственият вид, който считаме, че следва да се употребява, това са икономии и преструктуриране на разноските до размера, до които са вероятни, с цел да могат да се финансират предпочитани незабавни и неотложни непредвидени разноски ".

Велкова добави, че финансовото министерство на служебното държавно управление ще създаде базов бюджет за идната година, в който няма да се залага повишение на минималната работна заплата.
 Личната инфлация: Какво значи, за какво е значима и по какъв начин да я изчислим?
Личната инфлация: Какво значи, за какво е значима и по какъв начин да я изчислим?

Всички страдат от повишението на цените, само че истината е, че всеки е обиден в друга степен

" Пенсиите са създадени съгласно правилото, което е признато в Кодекса за обществено обезпечаване, с 12% индексация от 1-ви юли 2023 година ", означи тя.

Росица Велкова предизвести, че в случай че не се създадат промени в посока оптимизация на разноските, има заплаха от процедура по свръхдефицит и отдалечаване на страната ни от приемането на еврото в целевата 2024-та година.

Според обновената фискална стратегия (КФП) на финансовото министерство дефицитът за 2022 година ще е 6,2284 милиарда лв. (или 4,1 на 100 от прогнозния БВП), а за бранш " Държавно ръководство " - недостиг от 6 на 100 от Брутният вътрешен продукт. За 2023 година прогнозата е за недостиг по КФП от 11,3191 милиарда лв. (или 6,8 на 100 от БВП), а на бранш " Държавно ръководство " - недостиг от 6,4 на 100.

От гласуваните от Народното събрание 10,3 милиарда лв. държавен дълг, до момента са изтеглени 1,8 милиарда лв..
 Инфлацията в България с нов 24-годишен връх
Инфлацията в България с нов 24-годишен връх

Индексът на потребителските цени в страната не стопира да се покачва от началото на годината

" Ще излезем на интернационалните и на вътрешния пазар през идващите месеци ", сподели по този мотив Росица Велкова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР